Da li će SDP biti dio skupštinske većine na TK? | RTVTK

Nakon što je Kolegij Predsjedništva SDP-a dao zeleno svijetlo kantonalnim odborima da krenu u proces pregovora za formiranje vlasti u kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu nameće se pitanje – Da li ce SDP biti dio nove skupštinske većine na Tuzlanskom kantonu?

Skupštinska većina na Tuzlanskom kantonu, koju čine SDA, DF, SBiH i SD stabilna je, a TK nakon više od decenije ima 22 zastupnika u skupštinskoj većini. SDA kao nosilac političkih procesa na Tuzlanskom kantonu neće iznevjeriti svoje koalicione partnere, kaže za . Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

  • Već tri mjeseca predsjednik Izetbegović drži „pruženu ruku“ prema SDP-u i govori o širokoj probosanskoj koaliciji, ali do prije dva dana nije bilo odgovora na takvu „pruženu ruku“. Sada se pojavljuju te neke informacije da je SDA prihvatljiva SDP-u.

Stav SDA je jasan. SDP je dobrodošao partner u koaliciji koja bi okupila probosanke stranke, na svim nivoima vlasti, dodaje Skopljak.

  • Samo kao dio jednog sistema, dakle, mora to biti jedna šira koalicija na nivou države, FBiH i svih kantona. Vrlo je neozbiljno od SDP-a ako misli da treba razgovarati samo na TK gdje nemaju mogućnost formiranja skupštinske većine, a u drugim kantonima kao što je ZDK gdje su formirali vlast ne kontaktiraju Stranku demokratske akcije.

Neizvjesno je kada će TK dobiti novu izvršnu vlast, ali ono što je izvjesno jeste da će funkcionisati na principima i standardima koje je postavila aktulena Vlada TK. Tačnije, bit će postavljeni konkretni ciljevi i mjere.

  • Očigledno ono što smo radili na TK, kroz skupštinsku vecinu i Vladu je dalo rezultat i građani su to nagradili na izborima, dakle skoro svaki drugi glas koji su građani TK dali je otišao SDA-u i DF-u – napominje Skopljak.

Jedan od kandidata za novog mandara Vlade TK je i aktuelni premijer Irfan Halilagić, ali će konačnu odluku donijeti Izvršni odbor SDA TK. Nezvanično, SDA ce dobiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, finansije, obrazovanje i nauku, privredu, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo zdravstva, a jedno od ovih resora bit ce povjerenu kadru SD-a. Demokratska fronta upravljat će Ministarstvom za kulturu, sport i mlade, Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja te Ministarstvom pravosuđa i uprave, dok ce SBiH ponovo imenovati ministra prostornog uređenja i zaštite okolice.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU