Sunday, October 24, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiDanas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune

Danas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune

-

Rudari u BiH obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova a rada.

21.decembra 1920. godine rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze stupili su u generalni štrajk.

Vlada je postavila ultimatum rudarima da, ako se u roku od tri dana ne vrate na posao, gube poslove te stambena prava nad državnim stanovima. Sprovođene su i druge represivne mjere. Sve to će dovesti do svjetski poznate Husinske bune, tj. oružanog otpora rudara lošoj vlasti.

Takav odnos vladajućih struktura je izazvao revolt u cijeloj zemlji, tako da štrajk izlazi van granica Bosne i Hercegovine.

Prve žrtve štrajka su pale u Tuzli 27. decembra, u sukobu rudara Kreke i žandara. Sedmorica rudara su poginula, više desetina ranjeno, a oko 400 njih je uhapšeno.

Tokom januara i februara 1922. održano je i suđenje, na kojem je više 350 rudara optuženo, dok je suđeno samo njih 20-tak.

Jure Kerošević, rudar porijeklom s Husina, osuđen je na smrt vješanjem zbog ubistva žandara, a ostatak optuženih je dobio kazne od kojih je najviša bila 15 mjeseci.

Jure Kerošević – jedan od glavnih aktera izbijanja Husinske bune

Na fotografiji se nalazi Jure Kerošević, učesnik Štrajka rudara Kreka i jedan od glavnih aktera izbijanja Husinske bune, decembar 1920. godine.

Danas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune
Danas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune 2

Nakon što je donesena odluka o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, 21. decembra 1920. godine, usljed neispunjenih uslova rudarskim radnicima, nezadovoljstvo rudara kulminiralo je izbijanjem sukoba na Husinu.

U noći između 26. na 27. decembar 1920. godine, kada je izbila buna na Husinu, Jure Kerošević je u sukobu sa žandarima, ubio jednog od njih. Nakon ugušenja bune na Husinu, uhapšen je zajedno sa ostalim rudarskim radnicima koji su učestvovali u sukobu. Osuđen je na smrt.

Međutim, zbog velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, Kralj Aleksandar I Karađorđević je donio ukaz o preinačavanju kazne na dvadeset godina robije. Jure Kerošević je upućen u kazneni zavod u Zenici gdje je proveo sedamnaest godina.

Naposljetku, to je doprinijelo većoj brizi o rudarima i njihovim uvjetima rada te povećanju obima radničkih prava.

Ova velika prekretnica za rudare i sve radnike tadašnje Kraljevine SHS kasnije se počela slaviti kao Dan rudara u Bosni Hercegovini.

Od 1953. godine, 21. decembar se obilježava kao Dan rudara.

Svim našim rudarima sretan Praznik.

2 KOMENTARI

5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentara
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Hvala
Gost
Hvala
9 mjeseci prije
Odgovoriti na  Alem Sinanović

Hvala

Pročitajte

poliklinika-diva

Poliklinika Diva – Stručnost iznad svega

Ako tražite stručnjake za estetsku i lasersku medicinu, onda je Poliklinika Diva pravo mjesto za vas. Dovoljno je reći da su u vrijeme kada...