Danas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune

Rudari u BiH obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova a rada.

21.decembra 1920. godine rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze stupili su u generalni štrajk.

Vlada je postavila ultimatum rudarima da, ako se u roku od tri dana ne vrate na posao, gube poslove te stambena prava nad državnim stanovima. Sprovođene su i druge represivne mjere. Sve to će dovesti do svjetski poznate Husinske bune, tj. oružanog otpora rudara lošoj vlasti.

Takav odnos vladajućih struktura je izazvao revolt u cijeloj zemlji, tako da štrajk izlazi van granica Bosne i Hercegovine.

Prve žrtve štrajka su pale u Tuzli 27. decembra, u sukobu rudara Kreke i žandara. Sedmorica rudara su poginula, više desetina ranjeno, a oko 400 njih je uhapšeno.

Tokom januara i februara 1922. održano je i suđenje, na kojem je više 350 rudara optuženo, dok je suđeno samo njih 20-tak.

Jure Kerošević, rudar porijeklom s Husina, osuđen je na smrt vješanjem zbog ubistva žandara, a ostatak optuženih je dobio kazne od kojih je najviša bila 15 mjeseci.

Jure Kerošević – jedan od glavnih aktera izbijanja Husinske bune

Na fotografiji se nalazi Jure Kerošević, učesnik Štrajka rudara Kreka i jedan od glavnih aktera izbijanja Husinske bune, decembar 1920. godine.

danas je dan rudara i stogodišnjica husinske bune
Danas je Dan rudara i stogodišnjica Husinske bune

Nakon što je donesena odluka o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, 21. decembra 1920. godine, usljed neispunjenih uslova rudarskim radnicima, nezadovoljstvo rudara kulminiralo je izbijanjem sukoba na Husinu.

U noći između 26. na 27. decembar 1920. godine, kada je izbila buna na Husinu, Jure Kerošević je u sukobu sa žandarima, ubio jednog od njih. Nakon ugušenja bune na Husinu, uhapšen je zajedno sa ostalim rudarskim radnicima koji su učestvovali u sukobu. Osuđen je na smrt.

Međutim, zbog velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, Kralj Aleksandar I Karađorđević je donio ukaz o preinačavanju kazne na dvadeset godina robije. Jure Kerošević je upućen u kazneni zavod u Zenici gdje je proveo sedamnaest godina.

Naposljetku, to je doprinijelo većoj brizi o rudarima i njihovim uvjetima rada te povećanju obima radničkih prava.

Ova velika prekretnica za rudare i sve radnike tadašnje Kraljevine SHS kasnije se počela slaviti kao Dan rudara u Bosni Hercegovini.

Od 1953. godine, 21. decembar se obilježava kao Dan rudara.

Svim našim rudarima sretan Praznik.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU