back to top

Danas je Svjetski meteorološki dan

danas je svjetski meteorološki danDanas je Svjetski meteorološki dan i obilježava se svake godine 23.marta.Svjetska meteorološka organizacija je međuvladina specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda za meteorologiju (vrijeme i klimu), hidrologiju i srodne geofizičke nauke, sa sjedištem u Ženevi. Osnovana je 23. marta 1950.godine, a prethodila joj je Međunarodna meteorološka organizacija (eng. International Meteorological Organization ili IMO), osnovana 1873.godine u Beču.

Danas je u nju učlanjeno ukupno 185 država i 6 teritorija. Vrhovno je tijelo organizacije Svjetski meteorološki kongres koji se održava svake četvrte godine, a izvršno je tijelo Izvršni savjet.Sjedište SMO-a je u Ženevi.

Svjetska meteorološka organizacija čini jedinstvenu mrežu, s tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meteorološka centra i 188 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 miliona znakovnih podataka na dan i izrađuje 2 000 vremenskih karata.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU