Stadion Tušanj – Fudbalski hram Tuzle

Stadion Tušanj je stadion u gradu Tuzla koji je dobio naziv po gradskom naselju Tušanj koji se nalazi u zapadnom dijelu grada

Na stadionu Tušanj, fudbalski klub Sloboda igra svoje domaće utakmice više od 50 godina, a od nedavno Tušanj je domaći teren za ekipu Tuzla City.

Pored fudbalskog terena, stadion Tušanj raspolaže s atletskom stazom na kojoj već dugi niz godina treneraju atletičari iz atletskog kluba Sloboda.

Izgradnja stadiona Tušanj

Stadion Tušanj počeo je s izgradnjom u proljeće 1947.godine. Radilo se udarnički, svakodnevno su dolazile brigade mladih iz tadašnjih kvartova, iz škola, pomagali radnici iz preduzeća.

Međutim, teško vrijeme poslije II Svjetskog rata, puno bitnijih stvari u to vrijeme kao i činjenica da se sistem takmičenja tih godina stalno mijenjao pa su i amcicije FK Slobode se mijenjale, su doprinjeli da radovi na Tušnju utihnu. U to vrijeme FK Sloboda je igrala na terenu Proletera“ iz Kreke.

Iz tog vremena ostaće upamćena prva noćna utakmica u Tuzli. Naime te noći, 4. avgusta 1956. godine, u okviru tadašnje Zonske lige Sloboda je ugostila FK Željezničar iz Sarajeva.

Formiranje Zonske lige 1955. godine, u kojoj je „Sloboda“ igrala sa timovima kao što su Sarajevo, Borac, Zenica, Željezničar“, je počelo privlačiti veliku pažnju tuzlanske publike. Slobodine dobre igre i visoka pozicioniranost su reanimirale radove na Tušnju.

stadion tušanj - fudbalski hram tuzle
Ispunjenje tribine stadiona Tušanj

Svečano otvaranje se desilo 28. jula 1957. godine za koju se upriličila prijateljska utakmica Sloboda – Zagreb. Iako je rezultat bio u drugom planu Sloboda je visoko slavila rezultatom 5:2 (0:1). Bio je to događaj decenije u Tuzli, a okupilo se preko 10.000 gledalaca na tek izgrađenom Tušnju. Utakmicu su sudili arbitri Skokić Mesud, Behlilović Miralem i Jure Kordić.

Tušanj je slijedeću deceniju postao gost ekipama iz cijele bivše države jer je Sloboda ubrzo nakon otvaranja stadiona ušla u Drugu saveznu ligu, tačnije 1958. godine gdje je uz dva jednogodišnja izleta u Prvu saveznu ligu (1959/60 i 1962/63) uspješno se takmičila sve do 1969. godine.

Sloboda je te sezone ostvarila ponovo ostvarila plasman u Prvu saveznu ligu, treći put, gdje se zadržala sve do raspada bivše države. Gledaoci na Tušnju su imali priliku gledati ekipe od Triglava do Đevđelije, ekipe iz svake republike bivše države.

Tušanj je bio mjesto na kojem su mnogi naši očevi i majke učestvovale na sletovima povodom svečanih dana bivše države, kao i na manifestacijama obilježavanja postojanja kluba.

stadion tušanj - fudbalski hram tuzle
Stadion Tušanj je privlačio publiku

Odlične igre, zapažena rola u Prvoj saveznoj ligi i Kupu Maršala, kao i trka za prestižom su rezultirale izgradnjom reflektora čija je gradnja dovršena 1979. godine.

Do početka 90-tih većih radova na Tušnju nije bilo iako je u Rudarskoj 2 stojala maketa nadogradnje stadiona. Došao je još jedan rat, promijenilo se puno stvari.

Sloboda pored par ekipa koje su bile standardni prvoligaši u ligi bivše države počinje da se takmiči sa ekipama koje su prije rata igrale republičke pa i među općinske lige. Takođe, u tim prvim godinama je bilo puno prioritetnijih, egzistencijalnih stvari.

Iako ne možemo se oteti utisku da je upravo u tim prvim poslijeratnim godinama, krajem 90-tih, interesovanje za utakmice bio je mnogo veći nego što je sada u sadašnje vrijeme. Tušanj je rijetko bivao ispod 4-5 hiljada posjete, a na utakmicama sa starim rivalima Sarajevom, Željezničarem, Čelikom je bio i više od 8.000 gledalaca.

U to vrijeme tribine su bile pune, a već afirmirana navijačka skupina Fukare Tuzla je dupke punila stajanje.

Međutim, istih godina tadašnja uprava čini korak za koji će se ispostaviti da nije bio najbolje rješenje. Iako nisu bila osigurana srestva za gradnju popoluarnog “stajanja” isto biva srušeno sa obrazloženjem da će na tom mjestu niknuti tribina u roku od 3 mjeseca.

Prošlo je više od 10 godina, a nekadašnje stajanje i dalje zjapi srušeno dok pogled na njega samo budi sjetu i prelijepe uspomene svakog onog tko je odrastao gledajući utakmice sa tog mjesta.

Ako ste ljubitelj nogometa i želite da gledate uživo prenose na internetu posjetite korner.ba

Tih godina velika rezultatska i organizacijska kriza je zahvatila redove Slobode tako da pored grčevite borbe za opstanak u redovima vodstva kluba i općinskih vlasti nije ni bilo neke pretjerane želje za gradnjom stadiona.

Jedino su navijači ti koji nisu prestali potencirati gradnju stadiona svo to vrijeme. Parolama, sloganima, grafitima i dr. pokušala se reanimirati tuzlanska sportska javnost i ukazati na potrebu gradnje stadiona kao jednog od preduslova za dizanja kluba iz sumornog sivila.

Stadion Tušanj sjeverna tribina

U periodu 2007-09 stadion Tušanj ponovo postaje sve češća tema u kuloarima. U 2008.godini Općinsko vijeće je donijelo odluku o osnivanju „Javne ustanove gradski stadion Tušanj“ čime je preuzelo na sebe obavezu gradnje stadiona.

Krajem juna 2009.godine putem medija je obaviještena javnost o skorom početku gradnje Sjeverne tribine sa 1. julim 2009.godine kao datumom početka radova. Radovi na Tušnju su počeli 01. jula 2009.godine, u 11.30h rušenjem ulaza na stajanje starog 52 godine.

Radovi na izgradnji sjeverne tribine su u prolječe 2014.godine intenzivirani te je početkom proljetnog dijela sezone otvorena za gledatelje.

Stadion Tušanj je tako dobio jednu potpuno novu vizuelnu dimenziju, a sljedeći korak je osiguravanje investicijske podrške za početak gradnje “istočne” tribine.

stadion tušanj
Stadion Tušanj tijekom izgradnje Sjeverne tribine

Nakon izgradnje sjeverne tribine, očekuje se početak izgradnje istočne i južne tribine koje će zajedno imati oko 10.000 sjedećih mjesta. Dovršetkom sjeverne, istočne i južne tribine stadion bi imao preko 20.000 sjedećih mjesta, čime bi zadovoljio sve FIFA-ine i UEFA-ine kriterije.

U septembru mjesecu 2014. godine ugrađene su savremene automatske prskalice za tehnologiju navodnjavanja sportskih terena. Tehnologija PERROT koristi se na više od 5000 fudbalskih terena u svijetu, a u regiji je izvedeno više od 60 automatskih sustava. 

Perrot sve proizvodi u Althengstettu kraj Stutgarta, i prije ugradnje se temeljito testirao. Implementaciju ovog projekta omogućilo je potpisivanje ugovora o poslovnoj  saradnji između Grada Tuzle, N/FS BiH i FK „Sloboda“ Tuzla.

Tačni i precizni rezultati uživo nalaze se na nogometnom portalu korner.ba

Stadion Tušanj ugostio reprezentaciju BiH

U septembru 2014. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala je prijateljski susret protiv selekcije Lihtenštajna u Tuzli, upravo na stadionu Tušanj. Ovo je bio historijski trenutak za Tuzlu jer je selekcija BiH po prvi put igrala domaći meč pred tuzlanskom publikom.

Na ispunjenom stadionu Tušanj, golovima Ibiševića i Džeke reprezentacija BiH upisala je trijumf rezultatom 3:0.

stadion tušanj stadion tušanj
Vedad Ibišević dobro poznaje stadion Tušanj

Atletska staza

Od 1957. godine kada je izgrađen sadašnji stadion Tušanj samo su urađeni reflektori i atletska staza, a nakon dugog niza godina tačnije 2002. godine, zahvaljujući Općini Tuzla koja je osigurala sredstva, oko glavnog terena stadiona Tušanj započeto je i završeno toliko iščekivano postavljanje tartan staze sa „B“ licencom.

 Sa ugradnjom atletske tartan staze stvorili su se uslovi za organizaciju velikog broja kako nacionalnih tako i međunarodnih takmičenja u atletici. Nakon 14 godina od postavljanja stanje atletske tartan staze nije imala adekvatne uslove za održavanje bilo kojeg nivoa takmičenja u atletici, što zbog izgradnje sjeverne tribine što zbog ulaska teške mehanizacije u cilju čišćenja snijega sa glavnog terena.

Sredinom 2019. godine urađena je rekonstrukcija atletske staze.

PREPORUKA

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU