Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari


Dejan Ivanović, virtuoz na gitari, rođen je u Tuzli 1976. godine, gdje završava osnovnu i srednju Muzičku školu, odsjek gitara.

Iako je svoje osnovno i srednje školovanje bio u Tuzli, Muzičku akademiju završio je u Zagrebu. Zatim bio  na usavršavanju u Lisabonu, gdje je  izuzetno uspješno prezentirao našu zemlju u svijetu. Od 2007. godine profesor je gitare na Muzičkom odsjeku Univerziteta u Evori, u Portugalu.

Kao profesor gitare na Muzičkom odsjeku u Portugalu 2015 godine Dejan Ivanović je odbranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora muzičke nauke, što je najviše akademsko zvanje u ovoj oblasti.

Tema njegovog istraživanja i doktorske disertacije je “Saradnja između kompozitora i izvođača na izvođenju djela za gitaru”.  Ovu temu branio je pred međunarodnom komisijom koju su činili kompozitori i akademski muzičari iz Engleske, Češke, Kanade i Portugala.

dejan ivanović
Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari


1998. godine u Madridu na jednom od najjačih internacionalnih takmičenja gitarista S.A.R. La Infanta dona Cristina, osvojio je prvu i specijalnu nagradu, a 1999. na Internationalnom festivalu gitarista Andres Segovia – La Herradura Granada u Španiji, osvojio i drugu nagradu.

Pored mnogobrojnih takmičenja Dejan Ivanović je 1999. i 2000. godine držao solističke koncerte u Italiji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Engleskoj, Irskoj, Portugalu i SAD.

Festivali i nagrade

Treba spomenuti da je 9. marta 2000. učestvovao na manifestaciji Sarajevska zima, na kojoj je održao solistički koncert koji je publika pozdravila ovacijama.

Pored gore navedenog festivala nastupa je i na festivalu „Festival dva Svijeta“u Spoletu, Edinburški i Estorilski ljetni festivali, “Porto 2001. – Europski glavni grad kulture”, “Naslijeđe J. S. Bacha – CCB” u Lisabonu, Festival gitare u Gevelsbergu u Njemačkoj. Kao solist nastupio je s Kraljevskim orkestrom Valonije, Simfonijskim orkestrom Benicasima, Vojvođanskim simfoničarima, Metropolitan orkestrom iz Lisabona, Beiras filharmonijom iz Aveira.

Radio je s G. Octeaursom, Mariom Pilar-Vañom, Miguelom Graca-Mourom, Berislavom Skenderovićem, Jesusom Amigom. Aktivno sarađuje s Gudačkim kvartetom “Lyra” iz Portugala, violončelistom Jedom Barahalom (USA), sopranisticom Anom Esther Neves (Portugal) i grčkim gitaristom Michalisom Kontaxakisom s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom duu Kontaxakis-Ivanović.

Kao solist nastupio je s Kraljevskim orkestrom Valonije, Simfonijskim orkestrom Benicasima, Vojvođanskim simfoničarima, Metropolitan orkestrom iz Lisabona, Beiras filharmonijom iz Aveira. Radio je s G. Octeaursom, Mariom Pilar-Vañom, Miguelom Graca-Mourom, Berislavom Skenderovićem, Jesusom Amigom, itd.

dejan ivanović
Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari

Aktivno surađuje s Gudačkim kvartetom “Lyra” iz Portugala, violončelistom Jedom Barahalom (USA), sopranisticom Anom Esther Neves (Portugal) i grčkim gitaristom Michalisom Kontaxakisom s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom duu Kontaxakis-Ivanović. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i prva specijalna nagrada za najbolju interpretaciju španske muzike na XIII. međunarodnom gitarističkom takmičenju “Dona Infanta Cristina” u Madridu (1998.). Njegovi recitali na četiri kontinenta naišli su na pozitivan odjek publike i kritike.

Možda se gore čini kao more nabrojanih stvari, ali to su postignuća koje je ostvario ovaj veliki Tuzlak Dejan Ivanović.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU