Najpoznatiji TuzlaciDejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari

Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari


Dejan Ivanović, virtuoz na gitari, rođen je u Tuzli 1976. godine, gdje završava osnovnu i srednju Muzičku školu, odsjek gitara.

Iako je svoje osnovno i srednje školovanje bio u Tuzli, Muzičku akademiju završio je u Zagrebu. Zatim bio  na usavršavanju u Lisabonu, gdje je  izuzetno uspješno prezentirao našu zemlju u svijetu. Od 2007. godine profesor je gitare na Muzičkom odsjeku Univerziteta u Evori, u Portugalu.

Kao profesor gitare na Muzičkom odsjeku u Portugalu 2015 godine Dejan Ivanović je odbranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora muzičke nauke, što je najviše akademsko zvanje u ovoj oblasti.

Tema njegovog istraživanja i doktorske disertacije je “Saradnja između kompozitora i izvođača na izvođenju djela za gitaru”.  Ovu temu branio je pred međunarodnom komisijom koju su činili kompozitori i akademski muzičari iz Engleske, Češke, Kanade i Portugala.

dejan ivanović
Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari


1998. godine u Madridu na jednom od najjačih internacionalnih takmičenja gitarista S.A.R. La Infanta dona Cristina, osvojio je prvu i specijalnu nagradu, a 1999. na Internationalnom festivalu gitarista Andres Segovia – La Herradura Granada u Španiji, osvojio i drugu nagradu.

Pored mnogobrojnih takmičenja Dejan Ivanović je 1999. i 2000. godine držao solističke koncerte u Italiji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Engleskoj, Irskoj, Portugalu i SAD.

Festivali i nagrade

Treba spomenuti da je 9. marta 2000. učestvovao na manifestaciji Sarajevska zima, na kojoj je održao solistički koncert koji je publika pozdravila ovacijama.

Pored gore navedenog festivala nastupa je i na festivalu „Festival dva Svijeta“u Spoletu, Edinburški i Estorilski ljetni festivali, “Porto 2001. – Europski glavni grad kulture”, “Naslijeđe J. S. Bacha – CCB” u Lisabonu, Festival gitare u Gevelsbergu u Njemačkoj. Kao solist nastupio je s Kraljevskim orkestrom Valonije, Simfonijskim orkestrom Benicasima, Vojvođanskim simfoničarima, Metropolitan orkestrom iz Lisabona, Beiras filharmonijom iz Aveira.

Radio je s G. Octeaursom, Mariom Pilar-Vañom, Miguelom Graca-Mourom, Berislavom Skenderovićem, Jesusom Amigom. Aktivno sarađuje s Gudačkim kvartetom “Lyra” iz Portugala, violončelistom Jedom Barahalom (USA), sopranisticom Anom Esther Neves (Portugal) i grčkim gitaristom Michalisom Kontaxakisom s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom duu Kontaxakis-Ivanović.

Kao solist nastupio je s Kraljevskim orkestrom Valonije, Simfonijskim orkestrom Benicasima, Vojvođanskim simfoničarima, Metropolitan orkestrom iz Lisabona, Beiras filharmonijom iz Aveira. Radio je s G. Octeaursom, Mariom Pilar-Vañom, Miguelom Graca-Mourom, Berislavom Skenderovićem, Jesusom Amigom, itd.

dejan ivanović
Dejan Ivanović, tuzlanski virtuoz na gitari

Aktivno surađuje s Gudačkim kvartetom “Lyra” iz Portugala, violončelistom Jedom Barahalom (USA), sopranisticom Anom Esther Neves (Portugal) i grčkim gitaristom Michalisom Kontaxakisom s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom duu Kontaxakis-Ivanović. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i prva specijalna nagrada za najbolju interpretaciju španske muzike na XIII. međunarodnom gitarističkom takmičenju “Dona Infanta Cristina” u Madridu (1998.). Njegovi recitali na četiri kontinenta naišli su na pozitivan odjek publike i kritike.

Možda se gore čini kao more nabrojanih stvari, ali to su postignuća koje je ostvario ovaj veliki Tuzlak Dejan Ivanović.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU