back to top

Delić pojasnio javni poziv za pomoć građanima

Održana je konferencija za medije federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Ministar Delić je govorio o javnom pozivu za selekciju energetski siromašnih domaćinstava.

-U protekla dva dana u naš sistem uneseno je 4.508 prijava, odnosno domaćinstava, to jeste 9.583 osobe u aplikaciji. Općina koja ima najviše unosa prijava jeste Teočak. Ta tabela je već na stranici ministarstva, planiramo da svaki dan objavimo tačan broj domaćinstava koji su aplicirali na ovaj poziv, rekao je ministar Delić.

On je naglasio da je javni poziv otvoren do 10. Novembra.

-S obzirom na to da su ova sredstva predviđena za niže nivoe vlasti, prijave se isključivo mogu podnijeti u općinama, u nekim općinama se to može uraditi u mjesnim zajednicama ili Centrima za socijalni rad. Sve općine na području FBiH su potpisala sporazum sa ministarstvom, I obavezale se na isplatu, rekao je on.

Ministar se osvrnuo i na neke tehničke detalje oko prijave na javni poziv.

-Kućna lista se mora predate u svakom slučaju, čak i da podnositelj živi sam. Penzioneri koji penzije primaju putem banke, moraju navesti u kojoj banci primaju penziju. A dok penzioneri koji primaju penziju putem pošte, moraju otvoriti račun ili ako ne žele da otvore račun, onda da navedu račun osobe od povjerenja, pojasnio je ministar Delić.

Delić je naglasio da je sva potreban dokumentacija je navedena u pozivu, i mora se ispuniti.

Objasnio je i zašto jednostavno nisu uplaćena sredstva svim penzionerima jer imaju evidenciju penzionera.

-Prekršili bi na taj način sporazum sa EU jer se sredstva ne dijele pojedincima već domaćinstvima, dodao je Delić.

Kategorije stanovništva koje ostvaruju pravo na povu novčanu pomoć je odredila radna grupa koja je pripremila plan utroška, prema kojoj će kategorija penzionera ostvariti pomoć do 300 KM, a ostali do 600 KM.

-Ovo je prvi transfer sredstava Evropske unije prem BiH, mi moramo do aprila iduće godine da podnesemo izvještaj prema EU. Ako izvještaj bude negativan, onda ćemo izgubiti prava za buduće grantove, ako sve protekne uredu onda ćemo moći nastaviti da dalje surađujemo s fondovima EU, zaključio je ministar Delić.

(Vijesti.ba)

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU