back to top

Deseto “Puraćko ćaskanje” održat će se 8. oktobra –

deseto “puraćko ćaskanje” održat će se 8. oktobra –????????????????????????????????????

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ poziva Vas da uzmete učešće na tradicionalnoj gastro manifestaciji “DESETO PURAČKO ĆASKANJE” (priprema puračkog tradicionalnog jela – ćaske, uz razgovor i druženje), koje će se održati u nedjelju 08. oktobra 2023. godine u vremenu od 10:00 do 16:00 sati u Puračiću.

Na ovogodišnjem ćaskanju planirano je da učešće uzmu udruženja građana, restorani, turističke agencije i predstavnici medija i naši sponzori.

Domaćin manifestacije je KUD Puračić, koje za pozvane ekipe obezbjeđuje potrebne artikle za pripremu ćaske (1 kg mesa, potrebne začine i vodu), ogrevno drvo, tehničku vodu, prostor za rad, kao i recepturu (ako je potrebna) za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Učešće je potrebno potvrditi najkasnije do srijede 20.09.2023.godine, putem e-mejla ili pozivom na kontakt telefon.

Za više informacija kontakt telefon 061-196-215, e-mail: kudpuracic.ba@gmail.com.

INFORMACIJE ZA UČESNIKE „10. PURAČKOG ĆASKANJA“

PRIPREME TRADICIONALNOG JELA PURAČIĆA – PURAČKA ĆASKA

Svaka ekipa za pripremu se sastoji od 2 člana (predstavnika).

Vrijeme održavanja: nedjelja 08.10.2023. godine 10:00-16:00 sati.

Mjesto održavanja: Park u Puračiću.

Organizator svim učesnicima obezbjeđuje potrebne namirnice, vodu i drvo za loženje.

Onima koji do sada nisu pripremali ćasku pružit će se pomoć po pitanju recepture i načina pripreme jela.

Ćaska se priprema shodno terenskim uslovima kuhanjem u kotliću, a potom zapjecanjem pod pekom (sać-peka) u zemljanim posudama neposredno prije serviranja i ocjenjivanja. Oni koji imaju zemljanu ćasu i peku (sać) mogu je pripremati u zemljanoj ćasi pod pekom.

Obaveze učesnika:

1. Potvrditi učešće najkasnije do srijede 20.09.2023.godine na telefon broj 061-196-215 ili na email: kudpuracic.ba@gmail.com.

2.Ekipe su OBAVEZNE ponijeti kotlić za pripremu ćaske, ukoliko niste u mogućnosti obavijestiti organizatora da mi obezbijedimo:

3.Ekipama je dozvoljeno ako imaju više članova da u kotliću pripremaju veću količinu mesa od dobijenog od organizatora ćaskanja, ali dodatne namirnice trebaju ponijeti sa sobom.

Pošto se ćaskanje održava u prirodnom ambijentu, preporučujemo da ponesete i opremu za sjedenje-terenske stolice, stolić suncobran, deke i sl.

deseto “puraćko ćaskanje” održat će se 8. oktobra –

 


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU