Dio planine Ozren koji pripada Općini Lukavac bit će proglašen zaštićenim pejzažom


dio planine ozren koji pripada općini lukavac bit će proglašen zaštićenim pejzažom

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK usvojena je inicijativa Općinskog odbora Naša stranka Lukavac i Alme Đuranović kao predlagača da se izvrši izmjena Prostornog plana TK i donese Odluka o proglašenju područja planine Ozren, koje pripada Općini Lukavac, zaštićenim pejzažom.

-Područje planine Ozren, koje pripada Općini Lukavac, zauzima više od 20% njene površine, postojećom prostorno-planskom dokumentacijom uopće nije tretirano niti mu je data bilo kakva namjena, što je nevjerovatna šteta. Planina Ozren je obrasla bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, sa bogatom florom i faunom. Prepuna je bistrih potoka sa manjim i većim vodopadima, a kroz ovo područje protiče rijeka Brijesnica koja je potpuno nezagađena, a planina je prepuna izvora pitke vode. S obzirom na to da se na ovom području niko ne bavi intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, tlo je potpuno zdravo i bez pesticida. Upravo ovakvo stanje na terenu predstavlja potencijal za najkvalitetniji i ekološki osviješten razvoj pomenutog područja, izjavila je Đuranović.

Nakon izmjene Prostornog plana TK, ovo područje će imati veliku mogućnost za razvoj seoskog turizma, biciklističke i pješačke staze, organizaciju edukativnih kampova za djecu, ekološki uzgoj voća i povrća, žitarica, ljekovitog bilja, kao i izgradnju manjih farmi i proizvodnju tradicionalnih domaćih proizvda.

Malobrojno stanovništvo, čiji je opstanak na ovom području veoma upitan zbog loših životnih uslova, uz jasnu viziju razvoja ovog područja, dobilo bi priliku za opstanak i razvoj obezbjeđenjem novih radnih mjesta, uz očuvanje kopneno-pejzažnih i hidrografskih elemenata navedenog područja.

www.sodalive.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU