Direkcija za evropske integracije u Gradačcu organizovala druženje s novinarima .

Direkcija za evropske integracije danas je u Gradačcu organizovala druženje s novinarima pod nazivom “O IPA konkretno”. Cilj je bio pobliže predstaviti Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i uskustva u njegovom korištenju kroz saradnju ostvarenu u Gradačcu. O zajedničkoj inicijativi Evropske komisije i partnerskih međunarodnih finansijskih institucija da se za prioritetne projekte u regionu objedine i koordiniraju različiti izvori finansiranja, odnosno krediti sa grant sredstvima govorila je Sabina Dizdarević, koordinatorica Investicionog okvira za Zapadni Balkan u Direkciji za evropske integracije.

Ilustrujući saradnju sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan predstavnici Grada Gradačac i JP Komunalac su predstavili projekat vodosnabdijevanja Gradačca sa svim njegovim fazama. Počeo je 2014. godine idejom zaštite izvorišta pitke vode, a implementiran kreditnim i grant sredstvima u iznosu od oko 12,1 milion eura. U konačnici je izgrađeno 90 km vodovodne i 40 km kanalizacione mreže, te rekonstruisan prečistač otpadnih voda. U toku je završna faza projekta, zamjena azbest-cementnih cijevi i cijevi nedovoljnog profila, u šta su uložena grant sredstva  Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Njegovim završetkom Gradačac će postati prva lokalna zajednica bez korištenja azbestnih cijevi.

direkcija za evropske integracije u gradačcu organizovala druženje s novinarima .

Učesnici današnjeg seminara imali su priliku posjetiti jednu od gradačačkih ulica u kojoj se trenutno radi izmjena azbest-cementnih cijevi, te prečistač otpadnih voda o kojem je govorila Rasima Novalić, tehnolog na postrojenju.

O značaju samog projekta vodosnabdijevanja, posebno prečistača otpadnih voda, te saradnji sa kreditorima i donatorima ovom prilikom govorio je gradonačelnik gradačca Edis Dervišagić.

direkcija za evropske integracije u gradačcu organizovala druženje s novinarima .

Kako se danas moglo čuti, grant WBIF-a implementiran u Gradačcu osiguran je sredstvima bilateralnih donatora zajedničke inicijative i predstavlja jedan od manjih projekata usmjerenih na zaštitu okološa. Najznačajnija sredstva do sada su uložena u putnu infrastrukturu, uglavnom na objekte koridora 5c. Od 2008. godine do danas u BiH je uloženo više od 306 miliona eura grant sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Od ostvarenih rezultata posebno se izdvajaju poboljšani sistemi za vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda za oko 600.000 ljudi, 44 km novih autoputeva i sistem predviđanja i upozoravanja na poplave za oko 3,3 miliona ljudi koji žive u slivu rijeke Save.

Radio Gradačac / Foto Grad Gradačac

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU