Divlje odlaganje otpada ugrožava živote stotina pasa u tuzlanskom azilu

Azil za pse postoji već dvadeset godina. Nalazi se na periferiji grada i kroz period postojanja prošao je mnoge teške situacije. Volonteri Udruženja “Nirina” brinu o psima i na taj način rješavaju na human način problem pasa lutalica. 

Kućni ljubimci koji nemaju svoj dom, to pronađu u tuzlanskom azilu gdje imaju potrebnu hranu, veterinarsku njegu, kao i čiste boksove zahvaljujući vrijednim i mladim ljudima. 

Trenutno se u azilu nalazi 350 pasa, a pored dobrih donatora koji pomažu azil, podršku je dao i Grad Tuzla. 

Međutim, čest problem predstavljaju neodgovorni građani koji u blizini azila odlažu smeće i tako prave divlje deponije, koje kasnije pale. Na taj način dođe do požara koji ugrozi stotine životinja.

– Posljednji put je baš bilo opasno i izvukli smo se za dlaku. Životinje smo morali iz nekih boksova pustiti vani da imaju šanse da se spase. Nekoliko njih je od straha prestajalo u boksovima i povrijedilo se. Sreća svi pušteni psi su se vratili opet nama – izjavila je Emina Divković, voditeljica azila za pse.

Vrijedni vatrogasci su ovoga puta spasili živote pasa, radnika i volontera. Međutim problem odlaganja otpada u okolini azila ostaje da se riješi u narednom periodu.

Udruženje po evropskim standardima radi i udomljava pse koji su napušteni od strane neodgovornih vlasnika i pušteni na ulice grada. Ovakvi psi se vakcinišu, kastriraju i sterilišu u Veterinarskoj stanici Tuzla te potom dovoze u azil.

Svi psi u azilu su socijalizirani i spremni postati kućni ljubimci i dobri drugari. Iz azila u Tuzli možete udomiti divnog psa koji će vam pružiti neizmjernu ljubav, ali također njuškicama možete pomoći i kroz donaciju hrane.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU