TuzlaDo 2027. godine nedostajat će više od 8...

Do 2027. godine nedostajat će više od 8 hiljada djelatnika u turizmu – prilika za obrazovanje ima u Tuzli

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli danas je bio domaćin okruglog stola naziva „Obrazovanje i turizam“, na kojemu je okupio profesore, studente, turističke djelatnike i predstavnike vlasti iz Tuzlanskog kantona.

Ovo je prvi događaj koji Fakultet organizuje o ovoj oblasti nakon što je ispratio dvije generacije diplomanata školovanih za menadžment u turizmu. Važan dio diskusije bila je strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona koju je za ovo područje pripremio Ekonomski fakultet.

Strategija za razvoj turizma u TK napisana za period od 5 godina

Nacrt strategije za razvoj turizma Tuzlanskog kantona je gotov i do kraja godine trebao bi se naći pred kantonalnom Vladom i Skupštinomm, kažu na Ekonomskom fakultetu kojemu je povjerena izrada ovog dokumenta za period od narednih 5 godina.

  • Ukupno je kreirano 5 ciljeva i 9 mjera, a među tim mjerama su i ljudski potencijali. Ljudski potencijali su neophodni za razvoj turizma i oni su sastavni dio svake privredne grane pa i ove, kazao je za RTVTK prof.dr. Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli čiji je tim radio na tekstu strategije.

Ekonomski fakultet od 2018. godine obrazuje kadrove na studijskom usmjerenju menadžment u turizmu, a isto toliko djeluje i studijski program turizmologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerizteta u Tuzli.

  • Mi podržavamo ova dva studijska programa jer ćemo s njima biti kadrovski jači u smilsu stručnjaka za turizam, a također je važna i podrška USAID-a, Američke agencije za razvoj koja podržava BiH i važni su u ovom partnerstvu, kaže Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Uz stručnu podršku USAID-a Ekonomski fakultet je pripremio aplikaciju za TedQual certifikat koji izdaje Svjetska turistička organizacija.

  • Cijenimo da ukoliko ovaj certifikat dobijemo u narednih godinu dana da će to podići atraktivnost našeg studijskog programa, ali i drugih programa iz ove oblasti. I da ćemo privući veći broj studenata, kaže prof.dr. Meldina Kokorović – Jukan, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
PROČITAJTE:  (Video) JKP “Komunalac” Tuzla: Pojačane aktivnosti na uklanjanju lišća sa tuzlanskih ulica

Ukoliko dobije ovaj certifikat Ekonomski fakultet svrstat će se među šest najboljih obrazovnih institucija u Evropi koji školuju kadrove za oblast turizma. A turizam ovdje ima potencijala, kaže Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

  • U ovom momentu TK ima prostora za razvoj turizma i smještajnih kapaciteta. Ove godine smo na nivou 2019. godine kada smo imali rast posjetitelja i očekivati je da u skladu s našim smjernicama to bude bolje iz dana u dan, dodaje on.

Prema istraživanju koje je provedeno u okviru Projekta USAID turizam do 2027. godine će u Bosni i Hercegovini nedostajati više od osam i po hiljada turističkih djelatnika, a više od hiljadu visokoobrazovanih. Zato je od strateške važnosti i to da se na tom planu sastaju, diskutuju i sarađuju sve strane koje imaju uticaja na ovu oblast, poručeno je sa događaja organizovanog danas u Tuzli.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU