back to top

Dvije osobe uhapšene zbog ratnih zločina na području Zvornika

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području GP Zvornik i GP Karakaj, preuzeli su od Granične policije BiH dva lica, osumnjičena za ratne zločine na području Zvornika.

Kako je saopšteno, Radović Vinko (1959) i Panić Petko (1952.), obojica državljani BiH, uhapšeni su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su, osumnjičeni Radović, kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, a osumnjičeni Panić, kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, učestvovali u sistemskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvanju, zlostavljanju i zatočenju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubojstva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatočenje u Tehničko-školski centar u Karakaju. 

Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti, te će u zakonskom roku biti tranportovani u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužiocu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. 

rtvglasdrine.com

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU