Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiEC „Nahla“ Tuzla - Počela četveromjesečna obuka za njegovateljicu

EC „Nahla“ Tuzla – Počela četveromjesečna obuka za njegovateljicu

-

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla započeo je četveromjesečnu besplatnu obuku za njegovateljice koja će obuhvatati 100 sati teoretske i praktične nastave. Realizaciju obuke za njegovateljice u sklopu projekta “reSTARt – podrška zdravom starenju” podržao je Grad Tuzla.

Obuka se realizira od 20. septembra do 6. decembra 2021. u prostorijama EC „Nahla“ Tuzla, gdje će se nastava održavati tri puta sedmično: ponedjeljkom, srijedom i petkom.  Učesnice će tom prilikom imati mogućnost da steknu kompetencije za brigu o starim osobama, doprinijeti humanijem odnosu prema njima i boljem kvalitetu njihovog života.

Iz ovog centra poručuju kako se konstantno trude razvijati programe edukacije i prekvalifikacije u vidu obuka za tražena zanimanja kako bi ženama dali podršku i osnažili ih na njihovom putu pronalaska zaposlenja. U svom radu dobijaju podršku različitih partnera, a trenutno realiziraju projekt „reSTARt – podrška zdravom starenju“ uz podršku Grada Tuzla.

Koordinatorica opšte edukacije EC „Nahla“ Tuzla, Dina Dizdarević, uputila je na važnost brige o starijim osobama kao i pružanje obuke prilikom rada s njima.

„U sklopu projekta razvijena je obuka za njegovateljicu. Obuku smo razvili imajući u vidu dobnu strukturu Grada Tuzla i potrebe osoba treće životne dobi. Naime, sve je veći broj osoba treće životne dobi koji žive sami, ali iz različitih motiva ne žele živjeti u domovima za starije osobe, ali im je potrebna svakodnevna asisitencija u određenim poslovima i izazovima. Također, sve češće kao edukacijski centar dobivamo upite imamo li educirane osobe za preporučiti osobama čiji roditelji žive u Tuzli, a oni su u inozemstvu, pa im je značajno da nekome ko ima znanje o specifičnostima rada sa starijim osobama povjere kućnu njegu o svojm roditeljima“, kazala je ona.

Dizdarević dodaje kako je ovim projektom previđeno da 12 nezaposlenih žena s područja Grada Tuzla dobije priliku da prođe spomenutu obuku te da na taj način postanu konkurentnije na tržištu rada i da upravo tim ženama pruže priliku za rast i napredovanje.

“Velika sreća i zadovoljstvo kako moje lično tako i svih uposlenica EC „Nahla“ Tuzla kada vidimo da smo ispunili želju jedne žene ili barem na neki način pomogli unaprijeđenju njenih vještina kako u ličnom, tako i u profesionalnom životu”.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

TUZLA DANAS / Preko 270 novozaraženih, prijem za roditelje, obustave…

U nastavku pročitajte najaktuelnije vijesti kada je u pitanju Tuzla danas… Tokom proteklog vikenda u TK je testirana 921 osoba na COVID 19. Od toga...

Preminuo je Haso Duraković