Edin Skokić osvojio novinarsku nagradu “Nino Ćatić”

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari dopisniku Federalne novinske agencije Edinu Skokiću dodijeljena je novinarska nagrada “Nino Ćatić” za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i u novinama.

Skokić je objavio tekst “Mevlidi Hukić ubijeni su suprug, tri sina, dva brata…“, za koji kaže da je izuzetno emotivna i iskrena priča, kao i sve druge koje govore o majkama Srebrenice i Podrinja.

  • Pomalo i identična jer je i ona, kao i mnoge majke Srebrenice i Podrinja, vjerovala da su joj suprugi i sinovi živi sve do trenutka dok nije zazvonio telefon iz Identifikacionog centra. Tim pozivom ugašena je i posljednja nada da su joj najmiliji živi. Ubijeni su joj suprug i tri sina. Ranije je klanjana dženaza za jednog sina, ovog 11. jula za sina i supruga, a živi za dan kada će joj biti pronađen još jedan sin. Nakon svega, fascinirao me je njen odgovor na pitanje: „Može li se živjeti zajedno?“. Odmah je odgovorila s jednom rječju „Mora“. Rastali smo se u nadi, ona i ja, da će se njena posljednja životna želja ostvariti i da će pronaći još jednog ubijenog sina – izjavio je Skokić.

Nihad Nino Ćatić je tokom agresije na BiH izvještavao iz Srebrenice, a svoj posljednji izvještaj je poslao u ponedjeljak, 10. jula 1995. godine, najavivši genocid koji će uslijediti u narednim danima.

  • Smatram da organizatori, Emina i Dino i njihova kompletna ekipa realizuju plemenitu ideju i čuvaju uspomenu na lik Nihada Nine Ćatića, sina Hajrinog, koga je majka do posljednjeg dana tražila, čak i sama išla po minskim poljima. Preminula je u novembru prošle godine, a da nije pronašla ni jednu njegovu koščicu… Nagrada, odnosno izbor u pet kategorija, raste i rast će, ali bih apelovao na mlađe kolegice i kolege da pišu priče o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. Članovi žirija, novinarski doajeni, Almasa, Salih, Marinko i Marko napisali su na hiljade priča, ali ima još nekoliko hiljada neispričanih ljudskih sudbina do broja 8372. To su brojevi iza kojih se kriju ljudske sudbine i na taj način možemo „oživjeti“ lik i djelo svake žrtve genocida – rekao je Skokić.

O značaju nagrade za njegov dugogodišnji rad u novinarstvu Skokić je istakao da je imao nagrada školskih, sportskih i novinarskih…, ali da mu je ova najdraža i najznačajnija.

  • Lično, meni, s puno simbolike jer se, eto, na godišnjicu genocida nad Bošnjacima obilježavao i Kurban bajram. Moji korijeni su iz Srebrenice. Nena, očeva majka, rođena je tu 1888. godine. Iako sam imao u glavi pripremljen govor nisam imao snage da nakon izvještaja Nine Ćatića iz marta 1993. i jula 1995. godine, koje smo čuli tokom dodjele nagrade, progovorim ijednu riječ. Moja je nagrada za tekst, ali su nagrade dodijeljene kolegicama i kolegama koji imaju izvanredne televizijski i radijski prilog, fotografiju i tekst pisan za blog. Upućujem iskrenu čestitku Aleksandru Sekuloviću iz Crne Gore za priču o majci Kadi Hotić. Nadam se da će ubuduće još više autora iz regije i inostranstva učestvovati u konkursu za jednu od pet nagrada „Nino Ćatić“ – dodao je Skokić.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje Biti novinar iz Tuzle, a novinarska nagrada “Nino Ćatić“ se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog. Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu: Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovogodišnjeg konkursa Srebrenica – evropska odgovornost i historija, posvećena je majkama. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Alem Sinanovic
Alem Sinanovichttp://www.tnt.ba
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU