ŽiviniceEko-Zeleni TK:Važnost pošumljavanja Visa

Eko-Zeleni TK:Važnost pošumljavanja Visa

eko-zeleni tk:važnost pošumljavanja visa

U Kalesiji je održan Okrugli sto na temu “Potreba i važnost pošumljavanja brda Vis”.Eko zeleni TK i pčelarska udruženja iz Kalesije, Sapne, Osmaka i Živinica bili su učesnici Okruglog stola, koji su dali svoj doprinos kako Vis, uzvišenje kod Kalesije, učiniti medonosnom ispašom.

Znamo da je u proteklom ratu na Visu bila linija razgraničenja, tj. njegovo zemljište je kontaminirano minima i drugim ubojitim sredstvima, koji i poslije dvadeset tri godine predstavlja opasnost i nesigurnost za stanovništvo tog područja. Pokrenuta je inicijativa da to područje, posebno dijelovi koji su kontaminirani minama, da se pošume, sa medonosnim biljkama(bagremom, šumskim voćkaricama, prije svega divljim trešnjom, divljim jabukom, kruškom), posebnom metodom koja se primjenjuje u razvijenom svijetu, Eko bombardovanje iz zraka, sjemenom drvenatstim medonosnim biljkama”, istakao je dr.Muhamed Omerović-predsjednik Ekološkog saveza Eko-Zeleni TK.

Na Okruglom stolu data je puna podrška realizaciji navedenog projekta ozelenjavanja brda Vis. Dogovoreno je da se u suradnji sa općinskim i kantonalnim vlastima pokrene ovaj humani projekat i da se Visu vrati predratni sjaj, pored dijela na kome se realizuju sportsko-rekreativne aktivnosti, da se dio Visa revitalizuje, da mu se da značaj u uzgoju pčelarstva, u zonama koje su nesigurne za odvijanje bilo kakvih ljudskih aktivnosti na pomenutom području. Donešeno je još nekoliko važnih zaključaka sa ovog ekološkog skupa koji će biti proslijeđeni nadležnim, koji bi trebali podržati ovaj važan bio projekat”, naveo je dr.Sead Noćajević.

www.zivinice.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU