Elektroprivreda upozorava: Građani Tuzle i Lukavca bi mogli ostati bez grijanja

JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo upozorava da bi zbog zastoja proizvodnje Rudnika Kreka uskoro moglo doći do obustave grijanja za stanovnike Tuzle i Lukavca što je blizu 120 hiljada građana

JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo zbog nužnosti obezbjeđenja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, i stabilnog snabdijevanja kupaca, iznova poziva Sindikat i Upravu RU “Kreka” na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021.godine.

“Uprava Rudnika Kreka mora iznaći rješenja u situaciji evidentnog zastoja u proizvodnji. Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gdje je evidentiran značajan podbačaj, a prvenstveno iz Pogona Dubrave gdje već sedmicama nema proizvodnje. Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje vidimo samo kao prvu mjeru u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja Rudnika Kreka”, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Sindikatu Rudnika uglja Kreka upućuje se poziv na odgovorno ponašanje u situaciji koja zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla.

“Uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga i dalja opstrukcija restrukturiranja rudnika, što uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, imat će i teške implikacije na obezbjeđenje grijanja Tuzle i Lukavca, odnosno snabdijevanje oko 120 hiljada građana toplotnom energijom koja se proizvodi u Termoelektrani”, upozoreno je iz Elektroprivrede BiH.

U saopćenju ističu da sadašnja perspektiva u vezi sa restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi, ugrožava proizvodnju električne energije kojom se snabdijevaju kupci u BiH i posebno, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja, toplotne energije kojom Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

“Imajući u vidu da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika i da posljedice njegovog opstruiranje prevazilaze okvire Koncerna EPBiH, upućuje se apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja i time eliminisanje posljedica koje će se direktno odražavati na građane zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije.

Također, pozivamo predstavnike Sindikata da se uzdrže od iznošenja u javnost netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH, čime unose dodatni nemir među građane”, naveli su.

Na kraju iz Elektroprivrede pozivaju i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima za koje su dobrano zaslužni, već da se kroz institucije vlasti, u mjeri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku Kreka, aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema.

Podsjetimo, grupa od 111 zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli i dalje se nalaze na takozvanom čekanju. Zbog aktuelne situacije protekle subote zasjedala je Skupština Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH čiji su članovi u potpunosti pružili podršku Krekinim radnicima.

Iz ovog sindikata je istaknuto i da se, proizvodeći haotično stanje u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH te opstrukcijom potreba u proizvodnom sektoru, nastoje po hitnom postupku obezbijediti uslovi za stečaj određenog broja rudnika i zatvaranje te obustava proizvodnje uglja u drugom dijelu rudnika.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU