back to top

Enes Bešić iz Srebrenika – direktno iz Turske

enes bešić iz srebrenika - direktno iz turske
Enes Bešić iz Srebrenik
enes bešić iz srebrenika - direktno iz turske
Enes Bešić iz Srebrenika - direktno iz Turske

Među članova tima GSS FBiH koji je preksinoć otišao u Tursku te se priključio spasilačkoj misiji u zemljotresom pogođenoj regiji je i Enes Bešić iz Srebrenika. Enes Bešić je certificirani spasilac i instruktor različitih specijalnosti kao što su alpinist, ronioc, stručnjak za potrage, spasilac sa visina, iz kanjona i nepristupačnih terena uz upotrebu specijalističke opreme i sredstava. Vođa je tima Gorske službe spašavanja Tuzlanskog Kantona i Grada Srebrenika. Enes je u razgovoru kojeg smo obavili dok je koristio priliku da napuni bateriju telefona izjavio je da je teško riječima opisati svu strahotu koju su doživjeli stanovnici regije u kojoj se nalaze spasioci iz Bosne i Hercegovine.

“Naši spasioci veoma emotivno doživljavaju svaki sekund, svaku minutu provedenu na terenu. Uslovi u kojima naši momci rade su veoma teški i u momentima graniče sa nemogućim,” istako je Enes Bešić.Ovo su veoma teški momenti kako za porodice stradalih tako i za sve one koji su uključeni u akciju spašavanja. Svi ulažu maksimalne napore kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna, ne štedeći se i ulažući zadnje atome snage.

“Mnogo je izgubljenih života i dok izvlačimo leševe najviše nas emotivno pogađa dok gledamo porodice koje danonoćno bdiju pored ruševina kako bi dočekali da se otkopaju njihovi najmiliji,” dodao je Bešić

U stalnom kontaktu sa Enesom je Adnan Bjelić, novoizabrani gradonačelnik Srebrenika.“Sa Enesom pokušavam biti u stalnom kontaktu koliko je to moguće, te sam mu još jednom prenio da mu u svakom momentu stojim na raspolaganju i za svaki vid i vrstu pomoći.” Kazao je Bjelić.

Kako saznajemo iz razgovora sa Enesom spasilačke ekipe spavaju pod vedrim nebom, a prizori na koje nailaze u najmanju ruku su zastrašujući, nerjetko su to nekompletna ljudska tijela.

Našem Enesu ali i svim spasiocima koji rizikuju vlastiti život kako bi pomogli drugima želimo sreću i dobro zdravlje, da nam se vrate bez problema sa što bolje obavljenom misijom, u šta ni najmanje ne sumnjamo.


www.srebrenik.net

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU