Epidemiolog dr. Mubidin Mujić o pojavi virusnog meningitisa –

Kada su u pitanju posljednja dešavanja i pojava virusnog meningitisa u kojem je zaraženo šestero djece iz Gračanice, a koji su zbrinuti na Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kontaktirali smo epidemiologa doktora Mubidina Mujića.

Kako nam je doktor rekao, sva su djeca imala blaži oblik virusnog meningitisa, četiri su otpuštena sa odjeljenja Klinike za zarazne bolesti, te se ubrzo očekuje da i preostala dva djeteta budu puštena na kućnu njegu.

Prema riječima doktora Mujića, ovaj virus je prisutan svake godine, kojeg uspješno tretiraju, te nema mjesta za paniku. Ističe da je bitno razlikovati virusni od bakterijskog meningitisa.

Kompletna izjava epidemiologa doktora Mujića u nastavku:

O pojavi virusnog meningitisa, HES je obavijestio i Zavod za javno zdravstvo TK te su preporučene mjere za prevenciju virusa. Također izvršena je dezinfekcija u školskim  prostorijama.

Roditelji se upućuju da obrate pažnju na neki od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, osjetljivost, ukočenost vrata, nemoć i povraćanje.

Prema riječima struke, virusni meningitis je najčešči i manje ozbiljan oblik u odnosu na bakterijski meningitis. Djeca se oporave u prosjeku od 7 do 10 dana te nema mjesta stvaranju panike ali je neophodno pridržavati se navedenih mjera i treba se obratiti pažnja na pojavu nekog od simptoma.


radiogracanica.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU