SrebrenikEU donijela odluku: Hrvatska je nova članica Šengena

EU donijela odluku: Hrvatska je nova članica Šengena

Ministri unutrašnjih poslova država Evropske unije danas su dali saglasnost da Hrvatska od početka sljedeće godine bude dio Šengenskog prostora, ali oko članstva Bugarske i Rumunije nije bilo konsenzusa.

Hrvatski mediji su objavili da to znači da se od 1. januara 2023. ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Jutarnji list je objavio da su Njemačka i Luksemburg navodno prijetile blokadom ulaska Hrvatske u Šengen ako se ne povuče veto protiv Bugarske i Rumunije.

Odobravanja članstva Hrvatske pod češkim predsjedavanjem EU bilo je očekivano, kao što se očekivalo da će biti blokirano članstvo Bugarske i Rumunije.

To znači da će od početka sljedeće godine šengenske granice biti i na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ipak ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između Šengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu. Potvrdio je to izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u Šengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP).


www.srebrenik.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU