GIK Tuzla: Saopštenje za javnost u vezi sa ostvarivanjem prava na glasanje na opštim / općim izborima 2022. godine putem mobilnih timova

Gradska izborna komisija Tuzla obavještava stanovnike grada Tuzle da je u toku provođenje aktivnosti evidentiranja birača koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, te zbog toga neće biti u prilici lično pristupiti na biračka mjesta.

 U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i važećim podzakonskim aktima, gore pomenutim licima će biti omogućeno glasanje u svojim domovima putem mobilnog tima. Da bi to pravo ostvarili, gore pomenuta lica su u obavezi da se u što kraćem roku prijave savjetima mjesnih zajednica u kojima žive. Nakon toga, Gradska izborna komisija će, u skladu sa definisanom procedurom, blagovremeno izvršiti obilazak svih lica kako bi utvrdila njihov status i u skladu s tim, potpisivanjem posebne izjave, potvrdila njihovu volju da na dan izbora glasaju u svojim domovima putem mobilnog tima. Pravo na glasanje putem mobilnog tima mogu ostvariti samo ona lica čiji podaci od strane Gradske izborne komisije Tuzla budu uneseni u posebnu aplikaciju i to u krajnjem roku kojeg određuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno da se sva zainteresovana lica za ovaj vid glasanja prijave u što kraćem roku.

Gradska izborna komisija Tuzla napominje da je, u skladu sa članom 20. Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska („Službeni glasnik BiH“ broj: 27/22), sve ustanove koje djeluju na području Grada Tuzla, a koje u okviru svog rada i djelovanja pružaju usluge brige za stara i iznemogla lica (domovi za stara i iznemogla lica, ustanove socijalnog staranja, gerijatrijske, distrofičarske ili druge zdravstvene ustanove i tome slično), u javnom ili privatnom vlasništvu, potrebno da Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla dostave podatke za sva lica koja su vezana za ustanovu, a koja imaju pravo glasa na predstojećim Općim izborima, a sve s ciljem da se istima omogući ostvarivanje pomenutog prava putem mobilnog tima. Podaci se dostavljaju direktno u sjedište Gradske izborne komisije Tuzla (ul. ZAVNOBiH-a 11, 75000 Tuzla) u što kraćem roku.  

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Rahaela
Rahaelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU