Globus

Kada god upalim neki film u retro stilu, obično se tu stolu nekog glavnog kancelara nađe i prelijepi retro globus.

Pa tako možete pogađati o čemu će biti ovaj tekst. O njegovom Veličanstvu zvanom Globus.

Svaki put, ne mogu a da ne obratim pažnju koliko je lijep glubus koji neobavezno stoji na stolu nekog državnog funkcionera u retro filmu.

Evo malog vodiča za najbolje globuse raznih vrsta, od najlakših globusa na napuhivanje do najtežih globusa, koje možete kupiti od proizvođača globusa širom svijeta.

globus
Globus

Globus, interesantna kugla koja na sebi nosi cijelu kartu svijeta.

Drevni Grci, koji su znali da je Zemlja kugla, bili su prvi koji su koristili globuse za predstavljanje površine Zemlje. Kaže se da su sanduci Mallusa napravili oko 150. pne. Najraniji zemaljski svijet koji je preživio izradio je u Nürnbergu 1492. godine Martin Behaim, koji je gotovo nesumnjivo uticao i na Kristofora Kolumba da pokuša zaploviti prema zapadu do Orijenta. U davna su se vremena globusi također koristili za predstavljanje sazviježđa.

Današnji globusi, obično šuplji, može biti izrađena od gotovo bilo kojeg laganog, jakog materijala, poput kartona, plastike ili metala. Neki su čak i prozirni. Mogu biti i na napuhavanje. Zemaljska kugla odnosno globus je obično postavljen s osi nagnute 23,5 ° od okomice, kako bi se simulirao nagib Zemlje u odnosu na ravninu u kojoj kruži oko Sunca.  Oni mogu biti sa prirodnim obilježjima poput pustinja i planinskih lanaca (ponekad oblikovane reljefno), ili političke, s prikazom zemalja, gradova itd. Iako većina globusa naglašava površinu kopna, globus također može pokazivati ​​dno more. Globusi se također mogu napraviti da prikazuju površine sfernih tijela koja nisu Zemlja.

 Dakle, pored globusa koji predstavljaju Zemlju, neki postoje i koji predstavljaju druga nebeska tijela. Najčešći su ili Mjesec ili Mars, iako globusi ostalih planeta u našem Sunčevom sistemu također slični globusu. Uz to, neki posebni modeli prikazuju izmišljene planete, poput Arrakisa Franka Herberta iz romana Dine. Još jedan tip, poznat kao zvjezdana kugla, prikazuje zvijezde na nebu gledano sa Zemlje. Ovi globusi vrlo su korisni za astronome amatere i često pokazuju put sunca, mjeseca i drugih planeta, kao i glavna sazviježđa i važne nebeske pojave.

globus
Globus

Kao što ste mogli pročitati postoje razne vrste globusa, pa tako žemo navesti neke od njih:

Standardni globus koji se okreće

Dakle jasno je da postoji nekoliko tipova globusa. Prvi tip svakako je stadardni i onaj načešći a to je globus koji se okreće.

Unutar ovog područja postoji niz različitih podvrsta, od kojih svaka ima svoje prednosti i ograničenja. Standardna zemaljska kugla izrađena je od kugle prekrivene trakama papira koji pokazuju ili političke granice Zemlje, topografiju Zemlje ili oboje. Ove zemaljske kugle odnosno ova vrsta globusa može biti različitih kvaliteta, ali sve su u osnovi jako slične.

Povijesni odnosno historijski globusi

Neki od najljepših globusa koje danas možete kupiti imaju upravo ovaj gore navedeni retro dizajn.

Ručno rađeni globusi

globus
Globus

Iako se većina globusa danas masovno proizvodi, neke se, poput onih iz prošlih stoljeća, izrađuju ručno. Ručno izrađeni globusi mogu biti izrađeni baš za onu svrhu koju izučavate, ili koja Vam je potrebna. O kojoj god sferi da se radi, kada je riječ o ručno rađenom globusu, on može biti također i unikatan, jer je upravo rađen po Vašoj mjeri. Svakako će Vas ostaviti bez daha.

Globusi na napuhivanje

Bez obzira na veličinu globusa, globusi na napuhivanje, odnosno baloni kako mi to kažemo su poprilično kompaktni i funkcionalni. Interesantno je kako Vas i ovi globusi mogu ostaviti bez daha, ali ne zbog svog izgleda.

Osvijetljeni globusi

Osvijetljeni globusi postali su toliko popularni da ćete u nekim trgovinama imati problema s pronalaženjem globusa koji to nije. Odnosno onaj koji ne dolazi s unutrašnjim svjetlom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU