Tuzla vijesti TK iz minute u minutuGrad Tuzla će subvencionirati sanaciju zajedničkih dijelova zgrada

Grad Tuzla će subvencionirati sanaciju zajedničkih dijelova zgrada

U okviru aktivnosti koje provodi u cilju smanjenju aerozagađenja i povećanja energetske efikasnosti, Grad Tuzla je u 2022. godini planirao finansijska sredstva za subvencioniranje radova na sanaciji zajedničkih dijelova zgrada.

Imajući u vidu da ranije donesene odluke u vezi sufinansiranja mjera smanjenja aerozagađenja obuhvataju povećanje energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo da se u Budžetu Grada Tuzle za 2022. godinu planiraju i sredstva za povećanje energetske efikasnosti i subvencioniranje troškova sanacije zajedničkih dijelova stambenih i stambeno poslovnih zgrada za kolektivno stanovanje na području grada Tuzle.

U pripremi realizacije ove mjere, Služba civilne zaštite Grada Tuzle je pripremila prijedlog Odluke o postupku i uslovima za dodjelu sredstava za subvencioniranje troškova sanacije zajedničkih dijelova zgrada, koji je u ponedjeljak, 17.1.2022. godine razmatran i usvojen na sjednici Kolegija gradonačelnika, te upućen na razmatranje i usvajanje na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Odlukom se propisuju uslovi i kriteriji za subvencioniranje sanacije/postavljanja termo fasade, sanacije i zamjene krova, te za uklanjanje arhitektonskih barijera. Naime, veliki broj kolektivnih zgrada na području grada su starije od pedeset godina, a neke od tih zgrada imaju još uvijek krovni pokrivač od azbestno-cementnog materijala za koji je dokazano da je izuzetno štetan po ljudsko zdravlje. Stanari često nisu u prilici da svojim sredstvima izvrše zamjenu krovnog pokrivača. Još veću investiciju održavanja vanjskih dijelova zgrade u odnosu na sanaciju/zamjenu krova, predstavlja popravka i /ili postavljanje termo fasade. Određeni broj fasada je oštećen i ne ispunjava svoju primarnu funkciju a i narušava izgled grada, naročito u frekventnim pješačkim i saobraćajnim zonama.

U okviru spomenutih radova na zajedničkim dijelovima zgrade, a uzimajući u obzir važeću zakonsku regulativu, pokazalo se svrsishodnim subvencioniranje izvođenja sistema za savladavanje visinskih razlika za pristup i kretanje u zgradi osobama sa umanjenim tjelesnim mogućnostima u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera.

Odlukom je predviđeno subvencioniranje sanacije krovova i fasada do 50% od vrijednosti radova, a do 95% vrijednosti radova za izvođenje pristupnih rampi/ kosina ili drugih sistema za pristup i kretanje u zgradi osobama sa umanjenim tjelesnim mogućnostima. Sredstva za subvencioniranje će se dodjeljivati putem prijave etažnih vlasnika na javni poziv koji će biti objavljen na web stranici Grada Tuzle, u najmanje jednom dnevnom listu i na oglasnoj tabli Grada. Odlukom su propisani uslovi za subvencioniranje, opšti i posebni kriteriji za bodovanje prijava za subvencioniranje, te način dodjele subvencije.

Obezbjeđenjem i realizacijom sredstava za subvencioniranje troškova sanacije zajedničkih dijelova zgrada za kolektivno stanovanje, Grad Tuzla je još jednom pokazao da je lider u planiranju i provođenju mjera za smanjenje aerozagađenja, što bitno doprinosi i unapređenju kvaliteta života građana, saopšteno je iz službi Grada Tuzla.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU