Grad Tuzla dobio finansijsku podršku za projekat modernizacije javnih usluga

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, pristvovao je danas, 14.3.2023., u Sarajevu, ceremoniji dodjele bespovratnih sredstava najuspješnijim jedinicama lokalne samouprave u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini.

Nagrađene lokalne samouprave su: Tuzla, Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje i Lukavac, a odabiru jedinica lokalne samouprave i projekata prethodio je niz aktivnosti u cilju unapređenja pristupa kjučnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Nagrađene lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla,  ostvarile su mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava za realizaciju jednog od prioritetnih projekata za unapređenje javnih usluga građanima.

grad tuzla dobio finansijsku podršku za projekat modernizacije javnih usluga
Grad Tuzla dobio finansijsku podršku za projekat modernizacije javnih usluga

Grad Tuzla je kandidovao tri projekta, a kao najprihvatljiviji za sufinansiranje odabran je projekat „Adaptacija i modernizacija javnih usluga građanima u Gradskoj upravi Grada Tuzle“.

Radi se o unapređenju usluga i modernizaciji Centra za pružanje usluga građanima (Šalter sale), u smislu prilagođavanja pristupa invalidnim osobama i olakšanog pristupa slabovidnim osobama, te zamjeni liftova u zgradi Gradske uprave, kako bi bili prilagođeni korisnicima u invalidskim kolicima i drugim osobama sa poteškoćama u kretanju.

Ukupna vrijednost projekta Adaptacije i modernizacije usluga građanima u Gradu Tuzli je oko 250.000 KM, od čega će donatori sufinansirati oko 90.000 KM, dok će preostali dio biti finansiran iz Budžeta Grada Tuzle.

PIPLS projekat primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Priznanja nagrađenim jedinicama lokalne samouprave dodijelili su Mario Vignjević, predstavnik ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Stephen Kinloch, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, koji su istakli da su odabrane lokalne samouprave koje su postigle zapažene rezultate u unapređenju ključnih oblasti upravljanja na lokalnom nivou i koje pokazuju da im je primarni cilj unapređenje javnih usluga u svakodnnevnom životu građana.

Nagrađene lokalne samouprave su: Tuzla, Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje i Lukavac.

Realizovane aktivnosti i rezultati PIPLS projekta predstavljaju poticaj Gradskoj upravi Tuzle da unaprijedi postojeće prakse dobrog upravljanja i imaće dugoročnu korist za sve građane i građanke Tuzle

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU