back to top

Grad Tuzla: Dogovoren nastavak saradnje sa Mrežom aktivnih zajednica grada Tuzle | .

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sa saradnicima, upriličio je danas u Gradskoj upravi radni sastanak sa predstavnicima Mreže aktivnih zajednica grada Tuzle (MAZ). Sastanku su prisustvovali koordinatori Lokalnih grupa za razvoj iz devet mjesnih zajednica, Tušanj, Dragunja, Dobrnja, Kreka, Solina, Lipnica, Gornja Tuzla, Par selo i Simin Han, te generalna sekretarka Mreže aktivnih zajednica, Anita Šimić.

“Predstavnici Mreže aktivnih zajednica prezentovali su rad organizacije i rad aktivista iz devet lokalnih grupa za razvoj. Prezentovan je značaj primjenjivanja metodologije organiziranja zajednice i značaj edukacija za jačanje liderskih kapaciteta. Gradska uprava bez razlike pristupa svim mjesnim zajednicama na jednak način, posebno u realizaciji projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta života mještana. Ovom prilikom dogovoreno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji MAZ-a i Grada Tuzle”, – istakao je dr.sc. Lugavić.

Kroz današnji razgovor prikazano je koliko je za razvoj Grada važno imati posvećene i angažovane pojedince, koji pokrećući male inicijative doprinose poboljšanju kvaliteta življenja u mjesnim zajednicama.

“Danas je članovima Mreže aktivnih zajednica ukazana velika čast, time što smo od strane Gradske uprave i dr.sc. Lugavića dobili povjerenje i podršku našem radu. Mreža aktivnih zajednica zajedno sa svojim partnerima već dugi niz godina radi na poboljšanju kvaliteta života, svih građana i građanki našeg grada, tako što zajednički pokrećemo inicijative i promovišemo građanski aktivizam i uključivanje građana u procese donošenje odluka. Mi ćemo i u narednim godinama istrajno raditi i biti dobar partner našoj gradskoj administraciji”, – istakla je Anita Šimić, generalna sekretarka Mreže aktivnih zajednica.

Aktivni građani naučeni su da razmišljaju strateški i da djeluju planski u procesima rješavanja lokalnih problema i pokretanju inicijativa.

“Za građane Lipnice veoma je važno što smo dobili priliku biti dio Mreže aktivnih zajednica. Tu vidimo priliku za sebe, da aktivisti na terenu budu udruženi oko zajedničkih interesa, te svojim volonterskim radom doprinesemo pozitivnim promjenama u našem selu. Već smo pokrenuli različite akcije u zajednici i imamo iskustvo u realizaciji ekoloških, infrastrukturnih i kulturnih projekata”, – poručila je Suzana Ostojić, koordinatorica lokalne grupe za razvoj Lipnica, govoreći o značaju uključivanja zajednica u članstvo u MAZ-u.

“Demokratski uređeno duštvo nam daje priliku da mi kao obični građani možemo doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice, tako što ćemo se organizovati i aplicirati sa različitim projektima prema donatorima, kako bi riješili određene probleme u zajednici. Važno je razmišljamo o potrebama svih građana, o djeci , mladima, starima, ženama i svim ljudima koji su dio naše zajednice”, –  poručio je Jusuf Musić, koordinator lokalne grupe za razvoj Dragunja.

Mreža aktivnih zajednica je organizacija civilnog društva koja zajedno sa svojim aktivistima, partnerskim organizacijama i donatorima realizuje projekte demokratskog i ekonomskog osnaživanja ruralnih zajednica Tuzlanskog kantona, sa akcentom na građanski aktivizam i promociju uključivanja građana u procese donošenja odluka ključnih za razvoj lokalne zajednice.

(Grad Tuzla/.)


rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU