Gradačac: Sa fakulteta na autobusku stanicu: ‘Od Austrije očekujem šansu’


Nahid Mujkanović iz Gradačca, napustio je Bosnu i Hercegovinu prije dva dana, 14. septembra. Ima 26 godina i završio je Medicinski fakultet u Tuzli, na smjeru za sanitarno zdravstvo. U brak je stupio prošlog mjeseca.

Odluku da ide, kako kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), nije donio preko noći. Kaže da je na ovom planu sa suprugom Nejrom radio dvije godine.

„Nedostatak prosperiteta, nemogućnost napredovanja na poslu, jer dolazim iz gradića gdje je kolektivna depresija, gdje je nepotizam i korupcija na visokom nivou, i to je jedan od glavnih razloga odlaska. Pošto gledam i u budućnost, ne bih volio da djeca isto odrastaju u ovako nakaradnom društvu“, ispričao je Mujkanović za RSE.

Šta je prethodilo odluci o odlasku?

Nakon završenih studija, u domu zdravlja je dobio priliku da odradi pripravnički staž. Tokom angažmana u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zatekla ga je pandemija korona virusa. Uprkos većoj potrebi za stručnjacima iz oblasti sanitarnog zdravstva, Nahidu su se nakon godinu dana zahvalili na saradnji.

„Dan nakon što je moj pripravnički staž istekao, dom zdravlja je kao ispomoć pozvao na posao čovjeka koji je u penziji, kolegu koji ima sedamdeset godina. Očito je on bio bio potrebniji, nego ja“, navodi Nahid.

Ističe da je tokom rada imao uvid u „nefunkcionalnost sistema“, što je ubrzalo planove za odlazak u Austriju.

„Nisam vjerovao da će sve ovo biti ovako. Teško mi nije što odlazim koliko mi je teško što mi niko ovdje nije dao priliku da radim ono za što sam se školovao. Ja sam u moru još jedan što nikome nije bio rođo“, kaže on.

Poruka iz Austrije

U austrijskom gradu Grazu ga je dočekala supruga Nejra, doktorant iz oblasti molekularne biologije.

„Jedino što ja očekujem od Austrije, od nove sredine, je da mi daju šansu. Jer nikako nisam dobio šansu i priliku da radim ono za šta sam se školovao, da se dokažem, da radim na kraju ono što volim. I jako mi je bitno samo da dobijem priliku“, kaže Mujkanović.

gradačac: sa fakulteta na autobusku stanicu: 'od austrije očekujem šansu'
Gradačac: Sa fakulteta na autobusku stanicu: 'Od Austrije očekujem šansu'

Nisu jedini

Nahid i Nejra nisu jedine mlade osobe koje su napustile Bosnu i Hercegovinu. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, samo u prvih šest mjeseci ove godine Bosnu i Hercegovinu je napustila 81.000 osoba, a među njima najviše mladih.

Mladi odlaze zbog posla, ali i ukupnog ambijenta.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova u BiH trenutno živi 777.000 mladih, od čega je 60 posto nezaposleno. Više od polovine mladih posao čekaju dvije godine, a jedna petina i do pet godina.

Najviše nezadovoljstva je zbog pravne neuređenosti i loše povezanosti obrazovnog sistema s tržištem rada, navodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U Bosni i Hercegovini je krajem jula bilo 395.383 nezaposlene osobe. Među njima je 36.810 ili 9,3 posto s visokom stručnom spremom.

Otišlo cijelo odeljenje

S problemom masovnog iseljavanja suočava se većina sredina u BiH. Manjak ljudi je, priča Nahid Mujkanović, postao očigledan i u njegovom naselju, gdje je proteklih godina, kako kaže, nestao cijeli jedan školski razred.

„Više niko ne živi ovdje. To je samo motiv više da se što prije ode odavde. Naročito Gradačac i okolina, u kojoj više nemamo mladih. Trend iseljavanja je jako veliki, mladih bračnih parova skoro da i nema, tako da je sam život za mlade ljude jako monoton, a o ostalim stvarima da i ne pričam“, kaže on.

Odlazak mlađe populacije, uz povećanje broja penzionera, komplikuje i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kaže za RSE da se ne slaže s tvrdnjom da mladi odlaze samo zbog ekonomskih razloga i zato što nema posla.

„Za neke struke već sada fali radne snage. Dalje, neću se složiti zato što ništa nije urađeno o prekvalifikaciji jer zakon o kontinuiranom obrazovanu u Federaciji ne postoji. Tako da ne možemo te mlade prekvalifikovati. Ima neki okvirni zakon, ali to niša ne znači“, tvrdi Cenić.

Iz Unije za održivi povratak i integracije BiH, koja se bavi demografskim statistikama i istraživanjima, tvrde za RSE da je od 2013. godine do danas Bosnu i Hercegovinu napustilo oko 400.000 ljudi.

Izvor: OVDJE

www.b1tv.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU