Građani u Tuzli ne poštuju epidemiološke mjere, policija i inspekcija kreću u akciju

Znatno pogoršanje epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu prati i nepoštivanje mjera u cilju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, zbog čega policija i inspekcija kreću u akciju kontrola poštivanja naredbi kriznih štabova

Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19 na današnjem sastanku je zaključilo da higijensko-epidemiološka situacija na području tog kantona ima trend evidentnog pogoršanja.

Naglašeno je da se bez dosljednog pridržavanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera i bez vakcinacije stanovništva u znatno većem obimu i procentu ne može efikasno boriti protiv pandemije.

Nakon prezentacije trenutnih pokazatelja u smislu broja oboljelih, učestalosti oboljelih u broju ukupno testiranih osoba, broju hospitaliziranih te osoba smještenih u COVID bolnicu i respiratorni centar, svi prisutni složili su se da se po svim parametrima situacija rapidno usložnjava.

“Povećan je i broj testiranja i broj hospitaliziranih osoba. Trenutno je 51 pacijent u COVID bolnici, 13 pacijenata u respiratornom centru, 6 na respiratoru, a mobilisan je i dodatni kadar za potrebe COVID bolnice i respiratornog centra”, istaknuo je danas medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Istovremeno bilježi se i trend porasta broja osoba zainteresiranih za vakcinaciju vakcinama svih proizvođača.

“Procent vakcinisanih se kreće od 10 posto u Sapni do 45% u Doboj Istoku. Vakcina trenutno imamo sasvim dovoljno na svim vakcinalnim punktovima i apeliramo na građane da ličnom imunizacijom zaštite i sebe i druge”, kazala je v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Imajući u vidu evidentne negativne trendove, ali i činjenicu da je primjetno opuštanje građana i sve manje poštivanje propisanih higijensko–epidemioloških mjera, danas je dogovoreno da će se u narednim danima pojačati kontrole inspekcijskih i policijskih organa.

Inspekcijski nadzor bit će prije svega usmjeren na one lokalitete gdje je primijećeno veće kršenje mjera koje su propisali krizni štabovi.

Inače, u Tuzlanskom kantonu trenutno je koronavirusom zaraženo ukupno 649 osoba, a u protekla 24 sata otkriveno je 107 novih slučajeva. (Klix/A.K.)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU