back to top

Gradonačelnici Delić i Lugavić sastali se sa apostolskim nuncijem za BiH

UGradskoj upravi Lukavac juče je upriličen svečani prijem za apostolskog nuncijja u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, nadbiskupa Francis Assisi Chullikatt, na kojem su domaćini bili gradonačelnicii Edin Delić i Zijad Lugavić.

Apostolski nuncij  Francis Assisi Chullikatt  tokom razgovora kazao je: ”Jako je lijepo vidjeti pripadnike vjerskih institucija i civilnih institucija na jednom mjestu, lijep je osjećaj vidjeti da sarađuju zajedno , a to predstavlja jedno napredno i sjajno viđenje budućnosti”.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić, kazao je:” Tuzla i Lukavac, danas su imali jednog značajnog gosta respektabilnog iskustva, diplomate koji dobro razumije zbivanja kod nas,  apostolskog nuncija, predstavnika Pape. Čast nam je što se odazvao pozivu. Na satanku smo prenijeli  poruke da mi jako  dobro razumijemo značaj Katoličke crkve u bosanskohercegovačkom društvu i da očekujemo i ubuduće da nastavi biti dio našeg identiteta”.

“Dokaz jednog zajedništva, dokaz poštivanja različitog i različitosti, to je ono što Lukavac i Tuzla jesu, što Bosna i Hercegovina jeste, i to je ono što mi moramo ljubomorno čuvati, njegovati, i ne dozvoliti nikome da nam to oduzme. Samo na ovakav način, poštovanjem različitosti uz poštovanje različitog možemo da gradimo kvalitetnu, prosperitetnu budućnost i Lukavca i Tuzle i Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Nakon svečanog prijema, apostolski nuncij, nadbiskup Francis Assisi Chullikatt  održao je svetu misu u Crkvi svetog Ante Padovanskog, kojoj su prisustvovali svi sudionici svečanog prijem, te građani Lukavca.

Svečanom prijemu, osim saradnika gradonačelnika, prisustvovali su predsjedavajući Gradskog vijeća Suad Salibašić,  župnik Crkve sv Ante Padovanskog, Miodrag Brkan, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijad efendija Vehabović pravoslavni sveštenici Jelenko Lazić i Radoslav Milanović generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Ivan Bandić, predsjednica HKD Napredak, Božana Vilušić.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU