VijestiGradonačelnik Imamović ugostio Ambasadoricu Francuske u BiH (VIDEO)

Gradonačelnik Imamović ugostio Ambasadoricu Francuske u BiH (VIDEO)

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić upriličili su u utorak prijem za Ambasadoricu Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnike. Na sastanku se razgovaralo o dugogodišnjoj, prijateljskoj saradnji Francuske i Tuzle, povezivanju Tuzle sa gradovima u Francuskoj, u kontekstu kulturne i ekonomske saradnje, te o promociji i učenju francuskog jezika u školama u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

˝Velika mi je čast danas, zajedno sa predsjedavajućom Gradskog vijeća, ugostiti ambasadoricu prijateljske Republike Francuske. Proveli smo ugodan razgovor o našoj dosadašnjoj saradnji, o bratskom gradu Saint Denis u Parizu, kao i o mogućnostima povezivanja sa drugim gradovima.  Zatim,  razgovarali smo o nastojanju da imamo više škola u kojima se uči francuski jezik. Fokusirali smo se na kulturnu i ekonomsku saradnju, a važno je da ona ide iz temelja, od škola pa nadalje. Kada smo govorili o ekonomskoj saradnji spomenuli smo i nove tehnologije, turizam, proizvodnju  i druge oblasti u razvoju privrede˝, izjavio je Imamović.

Nj. E. Christine Toudic zahvalila se gradonačelniku na dočeku, te dodala: „Ja imam jednu veliku bitku koju vodim ovdje u Bosni i Hercegovini, a to je da se francuski jezik vrati na ono mjesto koje zaslužuje. Kada se vrati mjesto francuskom jeziku, na taj način se privlače i francuska preduzeća i favorizuje se saradnja sa njima. Kao što je i sam gradonačelnik rekao, identifikovali smo područja na kojima je već rađeno, ali isto tako i da postoji puno oblasti na kojima se može i dalje raditi, jer će saradnja još više ojačati prijateljske veze koje povezuju Francusku i Tuzlu. Kao što je već rečeno, potruditi ćemo se da uvedemo francuski jezik u škole. Isto tako, identificirali smo i neka druga područja, kao što je digitalno područje. Zaista mislim da kultura i ekonomija mogu ići zajedno i vjerujem u uspješnu zajedničku saradnju u budućnosti.“

Sastanku su, pored ambadsadorice Toudic, prisustvovali Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade  i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju.

Izvor: TiP.ba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

DRUGI UPRAVO ČITAJU