back to top

Gradonačelnik Lugavić razgovarao sa učenicama Medicinske škole o problemu odlaska mladih

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, danas je u Gradskoj upravi razgovarao sa učenicama Medicinske škole u Tuzli, koje su predstavile svoj angažman u istraživačkom školskom projektu “Projekt građanin”. Fokus njihovog istraživanja je problem odlaska mladih iz Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnim javnim politikama koje su usmjerene na rješavanje ovog problema, s naglaskom na mjere koje se provode u Tuzli, odnosno na mjere kojima Grad Tuzla podržava mlade i potiče njihov ostanak.

Važno je naglasiti da je gradonačelnik Lugavić podržao učenike u njihovom istraživanju i pohvalio inicijativu. Gradonačelnik je istakao važnost dijaloga o ovoj temi, te podržao napore mladih koji žele aktivno doprinijeti rješavanju problema odlaska mladih.”Ključni fokus u našem radu su mladi. Prvi smo Grad koji je donio Akcioni plan za mlade, uspostavio Savjet za mlade, u okviru Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu sistematizovano je i radno mjesto državnog službenika za mlade. Na području grada imamo veliki broj nevladinih organizacija koje okupljaju mlade, a sa kojima sarađujemo i realizujemo veliki broj aktivnosti. Grad Tuzla će nastaviti raditi u ovoj oblasti i provoditi politike koje za cilj imaju da mladi ostaju u našoj državi, a to možemo stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta i generalno unapređenjem kvaliteta života u našoj zajednici, ali i otvaranjem dijaloga i sa onima koji su otišli, jer nama nema važnijih ljudi od naših ljudi.”

Učenice su se zahvalile gradonačelniku na prijemu i podršci, koja predstavlja važan korak u ostvarivanju ciljeva “Projekta građanin” i poticanju javnosti na učešće u ovoj važnoj temi.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU