TuzlaI Tuzla će dobiti svoju Gorsku službu spašavanja

I Tuzla će dobiti svoju Gorsku službu spašavanja

Održana je prva sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Grada Tuzle kojom je rukovodio komandant Štaba Zijad Lugavić.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji Programa aktivnosti GŠCZ Tuzla za 2022.godinu i Program aktivnosti GŠCZ Tuzla za 2023.godinu.

Razmatran je i usvojen Prijedlog Projekata prevencije koji će se sufinansirati iz sredstava zaštite i spašavanja, tokom 2023.godine koji se odnose na prioritetne oblasti zaštita okoliša što obuhvata zaštitu od klizišta, od poplava, od suše i druge preventivne mjere iz oblasti okoliša i zaštita i spašavanje životinja, a u slučaju potrebe provodit će se i druge mjere, zavisno od potencijalne opasnosti.

Štab je dao pozitivno mišljenje na Godišnji plan korištenja sredstava planiranih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća u gradu Tuzli, za 2023.godinu uz uputu da se utrošak sredstava za preventivne mjere zaštite i spašavanja finansira u skladu sa članom 5. Federalne Odluke o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

Štab je prihvatio Prijedlog liste lokacija za poduzimanje interventnih sanacionih mjera i Plan Programskih aktivnosti JP RTV 7 doo Tuzla kao službe zaštite i spašavanja služba za informisanje, u cilju informisanja,prevencije i edukacije stanovništva Grada Tuzle, za 2023.godinu

Posebna pažnja je posvećena organizovanju službe zaštite i spašavanja Grada Tuzle – Gorska služba spašavanja kao još jedne gradske službe zaštite i spašavanja, za čije formiranje se ukazala potreba razmatranjem Procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća Grada Tuzle, koja je izrađena i usvojena Zaključkom broj: 02/04-A11975-2021 od 2.08.2021.god.

Dogovoren je nastavak sjednice za 28.3.2023.godine na kojem će biti razmatrani dokumentima kojima se osigurava zaštita i spašavanje građana od: ugriza pasa i pojave bjesnila i drugih zoonoza, osiguranja vode za snabdjevanje građana i životinja u mjesnim zajednicama u kojima nije dostupna, te stvaranja uslova i obezbjeđenje specijalnog vozila za evakuaciju i prevoz invalidnih osoba. Radi što efikasnije realizacije ovih aktivnosti, traženo je koordinisano reagovanje svih nadležnih službi i dostavljanje prijedloga rješenja za narednu sjednicu Štaba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU