Kroz projekt putujućeg pozorišta odigrana monodrama ‘Ich Liebe Deutchland’

Projekt “Pozorište od značaja za Tuzlanski kanton” nastavljen je sinoć u Sapni, naselju Vitinica, izvedbom monodrame glumice Jasmine Dedić – Ibrić “Ich Liebe Deutchland” koja govori o teškom životu mlade žene u periodu prije rata, tokom rata i nakon rata kada je demokratija zakucala na vrata BiH

Organizator događaja je Udruženje mladih općine Sapna Korak i Art centar Ankata koji aktivno rade na izgradnji i promociji kulturnog života u malim sredinama.

– Cilj kao i svake predstave je ukazati na probleme. Naravno mi nismo moćnici da ih možemo riješiti, ali ih možemo detektovati. Ovaj tekst Vahida Klopića nastao je po istinitim motivima tako da je bila posebna draž raditi na ovom projektu koji će ukazati na sve naše probleme i sve naše ljubavi prema ovoj zemlji, ali i neke puteve da bi nam bilo bolje – kazao je režiser monodramecMidhat Kušljugić.

Publika je emotivno reagovala na priču monodrame, gdje se može zaključiti da i poratne generacije žive posljedice nesretnih događaja iz devedesetih godina.

– Volim igrati u mjestima gdje ljudi nemaju priliku ići u pozorište. Smatram da je ovaj projekat jako dobar jer pozorište dovodimo u manja mjesta. Moje emocije su poslije svake predstave različite. Ovaj tekst je takav da se svi moramo pronaći u jednoj od ovih situacija, ali pozorište je uvijek ogledalo društva tako da dok govorimo o ovakvim situacijama znači da one bodu u oči – ocijenila je glumica Jasmina Dedić – Ibrić.

Fokus projekta “Pozorište od značaja za TK” jeste da u svakoj zajednici gdje postoji interes budu postavljene “daske koje život znače”.

– Kao udruženje mladih kome je stalo do kulture u ovoj zemlji odlučilli smo da prihvatimo poziv za saradnju i evo nakon “Hasanaginice”, u Vitinici je odigrana monodrama “Ich Liebe Deutchland”. Zadovoljan sam odzivom zainteresovanih građana za pozorišne predstave. Nakon ovoga definitivno treba razmišljati o izgradnji doma kulture u našoj općini, što koliko znam je u planu za naredni period – ustvrdio je predsjednik UMOS Korak Dino Hasanović.

Putujuće pozorište sutra gostuje u Čeliću, nakon toga u Gradačcu, a onda nastavljaju dalje kroz nove gradove i sela kojima mladi glumci donose umjetnost u domove.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU