Thursday, October 21, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiImenovan je Savjet za nauku i tehnologiju TK, Vedad Pašić predsjednik

Imenovan je Savjet za nauku i tehnologiju TK, Vedad Pašić predsjednik

-

Vlada TK je imenovala Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju

Ovo je stručno i savjetodavno tijelo Vlade TK u sistemu naučnoistraživačke djelatnosti i tehnološkog razvoja, a u naredne četiri godine činit će ga osam predstavnika naučnih radnika i jedan predstavnik privrede.

Predsjednik ovog tijela je Vedad Pašić, a članovi su Bahrija Umihanić, Jasmina Husanović, Dženeta Omerdić, Alma Dizdarević, Midhat Jašić, Nermin Sarajlić, Nijaz Tihić, te Senad Karić kao predstavnik privrede.

Savjet će, između ostalog, pratiti stanje i razvoj naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja u Kantonu i predlagati mjere za unaprjeđivanje, davati preporuke s ciljem razvoja naučnoistraživačke infrastrukture i obuke nove generacije naučnika, predlagati mjere za afirmaciju i napredovanje naučnoistraživačkog kadra i naučnoistraživačkog rada, predlagati način finansiranja naučnoistraživačkog rada, kao i naučnoistraživačke projekte od interesa za Kanton, kao i projekte za jačanje kapaciteta i poboljšanja uslova istraživanja i razvoja i sl.

Imenovanjem ovog tijela Vlada ispunjava obavezu iz Zakona o naučnoistraživačkom radu, saopšteno je.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

Međunarodni dječji festival "Vezeni most" danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju. -...