Iz industrijske zone u Tuzli bit će uklonjeno 150 tona opasnog otpada

Aktivnostima Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona bit će očišćena industrijska zona od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način.

Radi se o 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzla.

– Poljska firma Organika izdvojit će 250.000 KM za čišćenje kruga nekadašnje fabrike HAK 1 od opasnih materija koje su uglavnom uskladištene u bačvama na nepropisan način. Taj iznos omogućit će izvoz 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzle jer na području naše zemlje ne postoji deponija za opasan otpad – izjavio je ministar za prostorno uređenje i okoliš u Vladi TK Zvjezdan Karadžin.

Značajan broj aktivnosti usmjerenih ka tome da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK nastavljaju i apliciranjem u Federalnom fondu za zaštitu okoliša za sredstva za izradu studije uticaja na okoliš za uklanjanje kruksa, saopćeno je iz Vlade TK.

Stručni tim koji je oformila Vlada TK u međuvremenu je uradio Izvještaj o procjeni stanja opasnog otpada u krugu nekadašnje fabrike HAK 1.

– U okviru tog dokumenta obrađeno je sve što je vezano za historijske podatke i informacije o stanju opasnih materija od 2013.- 2019. godine, dat je presjek svih fizičko-hemijskih osobina pojedinih materija prisutnih na lokaciji, stepen opasnosti, urađen terenski uvid da se vidi kakva je trenutna situacija te usporedi s podacima koji su prethodno dati i izdate smjernice za dalje postupanje – izjavio je Karaždin.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU