TK INFOIZ u BiH: Obustaviti radove na nekretnini Turali-begovog...

IZ u BiH: Obustaviti radove na nekretnini Turali-begovog vakufa u Tuzli (VIDEO)

Advokati Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huso Salihović i Esad Oruč, smatraju da Grad Tuzla, Bingo d.o.o i Tuzla remont moraju obustaviti dalje radove na nekretnini Turali-begov vakuf dok se ne okončaju pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i organima i kako bi Islamska zajednica u BiH bila u mogućnosti da ostvari svoja restitucijska prava.

Povodom uzurpacije vakufskog zemljišta, vakufa Turali-bega površine 14.000 m2 u Tuzli, advokati Salihović i Oruč su na konferenciji za medije iznijeli niz pravnih činjenica kojima dokazuju da Turali-begov vakuf naturaliziran.

Salihović je pojasnio da su brojni vakufi, zadužbine, doživjeli i doživljavaju tešku sudbinu različitih političkih sistema, vlada u bivšoj Jugoslaviji, ali i sada u Bosni i Hercegovini, jer su im nacionalizirane nekretnine: poslovni, stambeni prostori, zemljište.

Zakon o restituciji u BiH nije donesen i ta nepravda, kako je kazao, nije ispravljena.

Podsjetio je da nacionalizirana vakufska imovina treba da ima status quo, jer postoji zabrana otuđivanja i raspolaganja tom imovinom.

Vakufska imovina, koja je u sastavu vakufa Gazi Turali-bega u Tuzli, je prometovana, a kako je Oruč pojasnio, 9. februara 2015. godine u Općinskom sudu Tuzla zaključena je nagodba između Grada Tuzla, Remont d.o.o. , kao i društvo Bingo, te je izvršen prijenos vlasništva nekretnine na ta dva subjekta.

Vakufska direkcija je po saznanju 2015. godine pokrenula postupak poništenja te sudske nagodbe, pred općinskim sudom. Krajem 2018. godine Općinski sud u Tuzli je odlučio da Vakufska direkcija nema pravni interes za vođenje postupka.

Vakufska direkcija BiH je potom uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH, a Medžlis IZ Tuzla je pokrenuo novu tužbu pred Općinskim sudom u Tuzli i za utvrđenje ništavnosti predmetne sudske nagodbe.

– Nije to usamljen slučaj u Tuzli, nažalost, ovakav vid prometovanja vakufskom imovinom poprima obilježja pojave na podruja MIZ Tuzla – kazao je Salihović.

Oruč je zaključio da je potrebno da Grad Tuzla, zajedno sa društvom Bingo d.o.o. i Tuzla-remont d.o.o. obustave dalje radove na predmetnoj nekretnini, dok se ne okončaju svi postojeći i tekući pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i različitim organima.

Vakufska nekretnina Turali-begov vakuf egzistira više od 450 godina, a sljedeće godine planirano je obilježavanje 450 godina vakufname Gazi Turali-bega.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU