back to top

Izdvojeno 2 miliona KM za nerazvijene općine u TK

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je vanrednoj sjednici donijela odluke o odobravanju sredstava za podršku pet nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina TK.

Kako je saopćeno, za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060 KM, Sapni 505.050 KM, Čeliću 464.646 KM, Kladnju 262.626 KM i Doboj Istoku 161.616 KM.

Općini Teočak sredstva su dodijeljena za vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići, te za rekonstrukciju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Centar, Sniježnica, Jasikovac, Stari Teočak, Husejnovići i Bilalalići – Uzunovići. Sapni su sredstva odobrena za rekonstrukciju putne infrastrukture i izgradnju poslovno-proizvodnog objekta u Sapni. Čeliću za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva, a Kladnju za regulaciju i uređenje korita rijeke Drinjače, dionica Vitalj-Kladanj-Brateljevići i sanaciju putne infrastrukture na području mjesnih zajednica. Općina Doboj Istok će od odobrenih sredstava obnoviti lokalnu cestovnu mrežu u naseljima Mrkani u mjesnoj zajednici Klokotnica.

Vlada je dala saglasnost na tekst Ugovora o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava, te ovlastila premijera Tuzlanskog kantona da potpiše ugovore s korisnicima sredstava.

Na sjednici je utvrđen i amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. S obzirom na to da je predloženim izmjenama ovog zakona promijenjen stepen stručne spreme, odnosno brisan je VI stepen školske spreme, ovim je amandmanom predloženo brisanje VI stepena i u članu kojim se propisuju nivoi pristupanja policijskom organu, te je radi njegovog usklađivanja sa ostalim odredbama zakona bilo neophodno amandmanski djelovati na prijedlog zakona.

Vlada je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice – Obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju. Riječ je o kriterijima za raspodjelu sredstava za nabavku nagrada “Životno djelo“ povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja. Ovu nagradu mogu dobiti nastavnici/profesori/stručni saradnici/odgajatelji osnovnih, i srednjih škola i predškolskih ustanova, savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i državni službenik Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU