Sunday, October 24, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiIzložba Adisa Lukača ''Mi Karijatide i Atlanti'' u Ateljeu Ismet Mujezinović u...

Izložba Adisa Lukača ”Mi Karijatide i Atlanti” u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli

-

Riječ je o izložbi, kojom se autor predstavio u Atini 2019.godine

Izložba skulptura, akademskog kipara Adisa Lukača, koja nosi naziv „Mi karijatide i atlanti“, biće svečano otvorena u srijedu, 03.03.2021.godine, u 19:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu Centra za kulturu Tuzla, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzla.

Riječ je o izložbi, kojom se autor predstavio u Atini 2019.godine, koja je dopunjena sa jednom grupom radova nastalih u izolaciji za vrijeme pandemije Covid 19 virusa. Prema riječima autora, simbolika karijatida i atlanta jeste u tome da oni imaju funkciju stubova, koji na sebi nose sve ono što je gore, iznad, ponekad takve težine da je poredimo sa nebesima. Autor kaže da on sam vjeruje u dva tereta. Jedan je onaj koji čovjek nosi za života i na svom odlasku ostavlja ga pred kapijom, dok je drugi teret onaj koji svako ipak nosi sa sobom vječno i taj je onaj najbitniji…

Adis Lukač je mladi skulptor iz Sarajeva. 2011. godine pobijedio je na konkursu koji je objavio Grad Tuzla, za izvedbu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji se nalazi u centralnom dijelu gradskog parka u Tuzli, što mu je kako sam kaže bio veliki poticaj za dalji rad. Mladi autor je član HKD Napredak, kao i ULUBiH. Izlagao je u Bosni i Hercegovini i inostranstvu: Amerika, Španija, Italija, Njemačka itd..

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do početka aprila 2021.godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakim radnim danom od 07:30 do 16.00 sati.

Ulaz na izložbu je slobodan.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

poliklinika-diva

Poliklinika Diva – Stručnost iznad svega

Ako tražite stručnjake za estetsku i lasersku medicinu, onda je Poliklinika Diva pravo mjesto za vas. Dovoljno je reći da su u vrijeme kada...