eNovostiTuzla vijestiIzložbom slika završeni...

Izložbom slika završeni ‘Napretkovi dani’ u Tuzli

Izložbom slika Likovne kolonije “Breške”, koja je održana u utorak u Umjetničkoj galeriji “Kristian Kreković” u Tuzli završena je ovogodišnja manifestacija “Napretkovi dani”, koju organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak

Na Koloniji “Breške”, koja je održana u junu 2020. godine učestvovalo je 13 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, a na večerašnjoj izložbi izložena su 24 rada.

-Oglašavanje-

Ljubitelji likovne umjetnosti mogli su vidjeti slike na kojima su korištene tehnike poput ulja na platnu, akrila na platnu i kombinovane tehnike.

Predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Tuzla, Ivica Kovačević izrazio je zadovoljstvo, jer je Kolonija “Breške” organizirana u 2020. godini, koja je bila teška i kada su se mnogi kulturni događaji otkazivali.

-Naš stav u “Napretku” je bio da idemo napraviti tu koloniju, uprkos pandemiji, ne želimo izgubiti kontinuitet, ispoštovane su higijensko-epidemiološke mjere. Sretan sam zbog ideje koju su neki ljudi prije 20 i više godina iznjedrili, zahvaljujući potpori tuzlanskih umjetnika u to doba realizirana je likovna kolonija i ta priča i danas traje, kazao je Kovačević.

Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča iskazao je zadovoljstvo jer je Glavna podružnica Tuzla, nastavila tradiciju koja na području Tuzlanske županije traje preko dvije decenije.

Smatra da je Kolonija jedan od najvažnijih projekata koje “Napredak” ima među svim podružnicama.

Mišljenja je da Tuzla može biti izuzetno ponosna na “Napretkove” aktivnosti, te da je on jedan od kulturnih brendova tog grada.

Jedna od umjetnica čiji su radovi večeras izloženi je Marina Trogrlić, koja je više puta uzimala učešća na Likovnoj koloniji “Breške”.

– Ovdje imamo priliku vidjeti kako umjetnici imaju svoj svijet. Bez obzira na pandemiju koronavirusa i sve ranije pošasti, ratove, kuge, umjetnost je opstala, kazala je Trogrlić, ističući da se motivi slika koje su nastale na koloniji “Breške 2020” ne razliku od prethodnih godina prije pandemije.

Manifestacija “Napretkovi dani” trajala je deset dana, a svečano je otvorena u galeriji “Kristijan Krković” u kojoj je večeras HKD “Napredak”, Glavna podružnica Tuzla organizirao izložbu.

(Fena)

DRUGI UPRAVO ČITAJU