Tuzla vijesti TK iz minute u minutuIzmijenjen Zakon o osnovnom obrazovanju TK zbog stanja...

Izmijenjen Zakon o osnovnom obrazovanju TK zbog stanja u školi Doborovci (VIDEO)

 Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju TK koje su kao i izmjene Zakona o srednjem obrazovanju, uvrštene naknadno u dnevni red sjednice.

Povod za izmjene navedenih zakona je novonastala situacija u osnovnoj školi Doborovci na području općine Gračanica, u kojoj je zbog neimenovanja vršioca dužnosti direktora ugroženo funkcionisanje škole, odnosno izdavanje dokumenata, zbog čega su učenici bili uskraćeni za upis u srednje škole.

-Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju TK riješen je nesvakidašnji problem u osnovnoj školi Doborovci – rekao je novinarima ministar obrazovanja TK Elvis Baraković.

Kako je istakao, učenicima će biti potpisani dokumenti i moći će se upisati u srednje škole, ukoliko zadovoljavaju sve druge kriterije.

Novim zakonskim rješenjem omogućeno je da će u školama u kojima nije izabran direktor, sekretar škole  dobiti ovlaštenja da potpiše sve potrebne dokumente, a pedagog ili najstariji zaposlenik će moći da sazove sjednicu Nastavničkog vijeća.

Govoreći o novonastalom stanju u osnovnoj školi Doborovci, ministar Baraković je rekao da su tri člana školskog odbora od ukupno pet podnijeli ostavke, tako da je kantonalna vlada razriješila školski odbor, i bit će imenovan novi.

Novi školski odbor će, navodi resorni ministar, dobiti upute da što prije izaberu novog vršoca dužnosti direktora te škole.

Istim povodom usvojene su i izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju TK, kako u narednom periode ne bi dolazilo do sličnih situacija, obrazloženo je.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU