back to top

Izmjene zakona u TK: Policajci će moći koristiti sprej, razgovori s građanima će se snimati…

Izmjenama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, koje je jučer usvojila Vlada TK, između ostalog, kao dodatna sredstva prisile na raspolaganju policajcima uvršteni su sprej sa nadražujućom materijom, sredstva za nasilno otvaranje i ulazak u prostorije, kao i sredstva za prislino zaustavljanja osoba i vozila.

  • Bit će uveden registrofon na broju 122, tako će se razgovori građana i dežurnog policijskog službenika snimati, a sve s ciljem većeg nivoa profesionalizma i utvrđivanja bitnih činjenica prilikom podnošenja prijava – kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Također, izmjenama Zakona, navode iz Vlade TK, neadekvatan termin “ozbiljno bolesne” u kontekstu nemogućnosti upotrebe fizičke sile i palice prema takvoj kategoriji osoba, zamijenjen je terminom “očigledno bolesne”, iz razloga što prilikom upotrebe fizičke sile i palice, policijski službenici nisu u mogućnosti da procijene koje su to ozbiljno bolesne osobe, ukoliko takvo stanje nije očigledno, piše faktor.ba.

Zakonom se postupak prijema policijskih službenika usklađuje sa Bolonjskim sistemom studiranja, odnosno kao uvjet za prijem u čin mlađeg inspektora propisuju se 180 ili 240 ECTS studijskih bodova Bolonjskog sistema studiranja, a VI stepen školske spreme kao uvjet za prijem u policijski organ se ukida. Također, preciznije se definiraju i ostale procedure u postupku prijema policijskih službenika i dodatno ovaj proces čini bržim, jednostavnijim i transparentnijim. (Faktor.ba/J.B.)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU