back to top

Jačanje saradnje Komore i Beogradskog sajma |

Privrednici sa područja Tuzlanskog kantona, firme članice Kantonalne privredne komore Tuzla, dobili su nove prilike za predstavljanje na značajnim sajamskim manifestacijama. Riječ je o dvije tradicionalne manifestacije Beogradskog sajma koje će ujedno biti i uvod u kraj sajamske poslovne godine Beogradskog sajma. To su 59. međunarodni sajam namještaja koji će biti održan od 6. do 11. oktobra, i 17. Etno sajam hrane i pića čije održavanje je planirano od 30.11 do 3.12.2023. godine.
Rezultat je to razgovora i dogovora koji su predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla obavili u direkciji Beogradskog sajma. Razgovaralo se sa Aleksandrom Pavićem koordinatororom projekta Sajam namještaja i Aleksandrom Milosavljević koja je koordinatorica projekta Etno sajam hrane i pića. Istaknuta je spremnost da se nastavi i na viši stepen podigne saradnja koju Komora Tuzla ima već niz godina sa Beogradskim sajmom a koja je počela zahvaljujući Dejani Cahun koordinatorici projekta sajma građevine SEEBBE od koje je i počelo redovno pojavljivanje firmi članica Komore na manifestacijama u okviru Beogradskog sajma.

beogradski sajam

Istaknuto je prilikom sastanka u Beogradu da će Kantonalna privredna komora Tuzla i u narednom periodu staviti na raspologanje Beogradskom sajmu sve svoje alate za promociju sajamskih manifestacija. Pored animiranja privrednika sa područja Tuzlanskog kantona za nastup na sajmovima u Beogradu, posebno članica Komore putem granskih komorskih udruženja, nastavit će se promocija sajmova na web stranici Komore, u novini Komorski informator, na LED displeju će se emitovati najavni spotovi sa beogradske sajmove a sve informacije vezane za Beogradski sajam, i dalje će popunjavati rubrike, jedinstvenog u Komorskom sistemu šire regije, servisa koji se pod nazivom “Vijesti iz privrede”, svako jutro iz Komore Tuzla distribuira na oko 600 mail adresa širom BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Komora će, kao i prethnodnom periodu, na vrijeme obavijestiti sve svoje članice o načinu i uslovima nastupa na sajmovima Beogradskog sajma pa tako i za dvije nove, na sastanku u Beogradu, dogovorene sajamske manifestacije.

Treba reći da je sajam namještaja koji doživljava svoje 59. izdanje, jedan od najkvalitetnijih i najpriznatijih sajmova iz ove oblasti u širem regionu. “Na Međunarodnom sajmu namještaja (UFI) predstavlja se cijela drvna industrija – od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda. U „djelokrug“ ove manifestacije spada i uređenje enterijera, kao i promocija proizvoda svih pratećih industrija – proizvođača najrazličitijih repromaterijala i mašina koje se koriste u proizvodnji namještaja. Manifestacija je nedavno doživjela značajan redizajn i iskorak u dva pravca – u konceptualnom smislu programskim akcentovanjem dizajnerski orjentisanih kompanija, a na biznis planu jačanjem poslovne posjete kroz uvođenje Hosted Buyers programa”, rekao je Aleksandar Pavić koordinatoror projekta Sajam namještaja dodavši da, iako je nekada bio samo segment Sajma nameštaja, Sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju, ovaj sajam je prerastao u zasebnu sajamsku manifestaciju.

Etno sajam hrane i pića je regionalna smotra prehrambenih proizvoda namjenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. “Riječ je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim porijeklom ili onima čija se zaštita preporučuje“, istakla je Aleksandra Milosavljević koja je koordinatorica projekta Etno sajam hrane i pića. “Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda”, zaključila je Milosavljević.

Za očekivati je da će firme članice Komore Tuzla, u direktnom, samostalnom izlaganju ili kao dio zajednike sajamske postavke pod nazivom “Privreda TK”, i na ovim sajamskim manifestacijama ostvariti značajne rezultate, kao što je to slučaj sa beogradskim sajmovima turizima i građevine na kojima je Komora sada već stalni učesnik.
Delegaciju Kantonalne privredne komore Tuzla u Beogradu su sačinjavali Nedret Kikanović predsjednik i rukovodioci pojedinih komorskih sektora Almir Mešić i Dino Kalesić.
Dogovoreno je da se odmah po povratku iz Beograda, pokrenu aktivnosti na promociji sajmova namještaja te hrane i pića, animiraju privredni subjekti, organizuju firme članice i da se nastavi sa kvalitetnim predstavljanjem privrede Tuzlanskog kantona na sajmovima Beogradskog sajma.

(/KPKTz)


rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU