Kalendar trudnoće

Nerođeno dijete provodi oko 37 sedmica u materici, ali prosječna dužina trudnoće, odnosno gestacije, računa se kao 40 sedmica.

To je zato što se trudnoća računa od prvog dana zadnje menstruacije žene, a ne od datuma začeća koji se općenito događa dva sedmica kasnije, nakon čega slijedi pet do sedam dana prije nego što se „slegne“ u maternicu. Budući da neke žene nisu sigurne u datum posljednje menstruacije (možda zbog nepravilnosti u menstruaciji), trudnoća se smatra punim rođenjem ako porođaj padne između 37 i 42 sedmice od predviđenog termina. Nakon određivanja početka trudnoće bilo bi dobro da pratite razvoj i dešavanje u vašem tijelu, za to imate milion i jedan kalendar trudnoće .

Beba rođena prije 37. sedmica smatra se prijevremeno rođenom, dok se za bebu koja još nije rođena do 42. sedmice kaže da je rođena poslije termina. U mnogim slučajevima porođaj će biti induciran u slučaju dospjele bebe.

Trajanje trudnoće

Prosječna dužina gestacije kod ljudi je 280 dana, odnosno 40 sedmica, od prvog dana zadnje menstruacije žene. Medicinski rok za datum dospijeća je procijenjeni datum poroda (EDC). Međutim, samo oko četiri posto žena zapravo rađa s EDC -om. Postoji mnogo internet računanja trudnoće.

Jednostavna metoda za izračunavanje datuma začeća je dodavanje sedam dana na datum prvog dana posljednje mjesečnice, a zatim dodajte devet mjeseci. Na primjer, ako je prvi dan zadnje menstruacije bio 1. februar, dodajte sedam dana (8. februar), a zatim dodajte devet mjeseci.

kalendar trudnoće
Kalendar trudnoće

Određivanje termina rođenja bebe

Neredoviti menstrualni ciklusi mogu značiti da neke žene nisu sigurne kada su zatrudnjele. Neki tragovi o dužini trudnoće uključuju:

Ultrazvučni pregled (posebno ako se radi između šest i dvaneaest sedmica)

Veličina maternice pri vaginalnom ili abdominalnom pregledu

Vrijeme kada se fetalni pokreti prvi put osjete

Prerano rođene bebe ili nedonošče

Beba rođena prije 37. sedmice smatra se nedonoščetom. Vjerovatnoća  preživljavanja ovisi o djetetovom stepenu nedonoščadi. Što se dijete bliži terminu (procijenjeni datum poroda ili EDC) rađanja, veće su mu šanse za preživljavanje – nakon 34 sedmice trudnoće uz dobru pedijatrijsku njegu gotovo će sve bebe preživjeti.

Neki doktori i pedijatri smatraju da curice koje su rođene prije vremena, odnosno prije termina, da se njihova pluća lakše prilagode, nego je slučaj sa dječacima.

Prerano rođene bebe često pate od različitih zdravstvenih problema uzrokovanih nezrelim unutarnjim organima. Česte su respiratorne poteškoće i povećana osjetljivost na infekciju.

Često nema poznatih uzroka prijevremenog poroda; međutim, neki od faktora rizika za majku mogu uključivati:

Pijenje alkohola ili pušenje tijekom trudnoće

Mala tjelesna težina prije trudnoće

Neadekvatno povećanje tjelesne težine tokom trudnoće

Nedostatak prenatalne njege

Emocionalni stres

Problemi s placentom, poput placente praevije

Razne bolesti poput dijabetesa i kongestivnog zatajenja srca

Infekcije poput sifilisa.

Bebe rođene u svom terminu

Otprilike pet od svakih 100 beba će kasniti, odnosno trudnoća će trajati više od 42 sedmice. Ako ste prošlih sedam dana prije termina bez ikakvih znakova predstojećeg poroda, Vaš će liječnik pomno pratiti vaše stanje. Testovi uključuju:

Praćenje otkucaja srca fetusa

Koristeći kardiotokografski aparat

Izvođenje ultrazvučnog skeniranja.

Posteljica počinje propadati nakon otprilike 38 sedmica, što znači da beba možda neće dobiti dovoljno kisika. Beba u kasnijim sedmicama, nakon četerdesete, također bi mogla postati prevelika za vaginalni porod. Općenito, beba bit će inducirana nakon što prođu dvije sedmice od očekivanog datuma. Neki od metoda indukcije uključuju:

kalendar trudnoće
Kalendar trudnoće

Vaginalni gel prostaglandin – za proširenje vrata maternice

Amniotomija – razbijanje vode, ponekad nazvano umjetno pucanje membrana (ARM)

Oksitocin – sintetski oblik ovog hormona daje se intravenozno radi poticanja kontrakcija maternice.

Sve što vam se dešava, tokom i poslije trudnoće, sa Vama i Vašim bebaćem možete naći u kalendaru trudnoće. Ja sam također našla jako dosta savjeta, koji nisu sama rekla-kazala, ili one tipa „tako su radile žene prije“, koji su mi olakšali dosta stvari.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU