Kardiovaskularna oboljenja vodeći uzrok smrtnosti u TK

Prema Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatora zdravlja u 2020. godini, koju je danas Vlada TK na sjednici prihvatila, vodeći uzroci umiranja na području tog kantona u prošloj godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja.

U ukupno registrovanom obolijevanju odraslih stanovnika, deset vodećih oboljenja učestvovalo je sa 55 procenata.

  • Vodeći uzroci obolijevanja su hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, inzulno-neovisni dijabetes, druge dorzopatije te drugi endokrini i metabolički poremećaji. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u 2020. godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog trakta – izjavio je ministar zdravstva Tuzlaskog kantona Božo Jurić.

Najučestalije lokalizacije malignoma su: dojka, prostata, pluća, mokraćna bešika, ženski reproduktivni organi i bubrezi.

  • U narednom periodu treba raditi na poboljšanju uslova rada zdravstvenih ustanova. Teško je predvidjeti sredstva jer nabavka medicinske opreme je na razini osnivača zdravstvenih ustanova. Što se tiče Vlade Tuzlaskog kantona sigurno je da ćemo raditi na poboljšanju kada je riječ o nabavci opreme kojima je kanton osnivač – izjavio je Jurić.

Ustvrdio je kako postoji izvjesno preklapanje nadležosti kada je riječ o mamografiji koja spada u sekundarno-tercijarni nivo zaštite, ali je istakao da će Vlada raditi na omogućavanju pacijentima da se adekvatno liječe.

-Zbog toga smo i u našem pozivu koji je upućen za preventivne skreening programe dali mogućnost prijave svim zdravstvenim ustanovama na području TK koje se konkretno bave obavljanjem procesa mamografije – rekao je Jurić.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU