ŽiviniceKladanj: Održano književno veče

Kladanj: Održano književno veče

kladanj: održano književno veče

Jedno predivno književno veče na kojem su plodonosni književnici Anto Stanić i Salih Straševič, kladanjskoj publci predstavili dio svog bogatog književnog opusa.Veče je svakako upotpunila i pjesnikinja Ifeta Hrnjić,koja je prezentirala nekoliko svojih novih pjesama.U muzičkom djelu nastupio je vrsni Osman Hrnjić, uz pratnju profesora gitare Enesa Ibričevića. Moderatori su bili sjajni Nevzeta Rustemović i Mirza Begić.

Književnik Anto Stanić je objavio preko 30 knjiga poezije i proze, a djela su mu prevođena i na strane jezike.Utemeljitelj je književne fondacije “Fra Grga Martić” iz rodnog kraja Kreševa.Njegov roman “Bako, zašto plačeš” proglašen je 2014.romanom godine od Udruženih 48 TV stanica Srbije.

Istoričar Salih Strašević autor je niza djela u kjima je nastojao do u detalje oslikati priče o zanimljivim događajima u BiH, a poznato mu je djelo “Prokletstvo bosanske kraljice Katarine”.

U ovom djelu napisanom u formi historijskog romana, autor nas provodi kroz događaje koji su obilježili posljednje godine i dane Bosanskog kraljevstva. U svemu tome, provodi nas kroz historijske događaje, navodi nam detalje historijskih dokumenata, stvara nam sliku stvarnih historijskih ličnosti i gdje god je moguće ilustrira je njihovim tadašnjim govorom, stavovima, te pokušava dokučiti ciljeve koje su željeli postići, pomažući nam da što bolje i kvalitetnije razumijemo stanje, ambijent, okolnosti, same sudionike pa i same postupke i odluke./Fuad Berkovac/

www.zivinice.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU