Kod šestero djece iz Gračanice potvrđen meningitis, troje trenutno u bolnici

U posljednjih 20 dana kod šestero djece iz Gračanice dijagnosticiran je serozni meningitis, od kojih se troje i dalje nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, saznaje Klix.ba.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centru u Tuzli, u posljednjih 20 dana iz Gračanice je primljeno šestero djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

“Trenutno su u bolnici hospitalizirana tri pacijenta, a tri su otpuštena na kućno liječenje”, kazala je za Klix.ba glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Erija Aščerić – Mujedinović.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o djeci koja su pohađala isti vrtić, odnosno osnovnu školu u Gračanici.

Aščerić – Mujedinović nam je dodala da su u protekla dva mjeseca u tuzlanskom UKC-u od seroznog meningitisa liječena još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca.

Svi oni su također pušteni na kućno liječenje.

GoSlim - smršaj zdravo

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Inkubacija bolesti iznosi od tri do sedam dana.

Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvijek ne zna da je bolesna, što doprinosi širenju ove bolesti. Zaraznost osobe ovisi o uzročniku, a može biti i nekoliko sedmica od pojavljivanja simptoma bolesti. (Klix.ba/A.K.)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU