Konstantan rast broja zaraženih, slab odziv na vakcinaciju

Konstantan porast broja zaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona (TK) razlog je za intenziviranje aktivnosti na prevenciji zaraze, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela kantonalne vlade za praćenje stanja i mjera poduzetih protiv pandemije COVID-19, saopćeno je.

Istaknuto je da proces vakcinacije teče već ustaljenim tokom, ali i izraženo nezadovoljstvo zbog slabog odziva građana.

Kako je rečeno, u domovima zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo TK uskladištena je sasvim dovoljna količina vakcina za potrebe građana Kantona.

Zbog evidentnog odbijanja da prime vakcine proizvođača Astra Zeneca, još jednom je potcrtano da nema opravdanog razloga za odbijanje pojedinih tipova vakcina.

– Izuzetno su mali procenti neželjenih efekata vakcinacije da bi to bio razlog za odbijanje imunizacije i sprečavanje širenja koronavirusa – rečeno je.

Imajući u vidu dostupnost vakcina, Zavod za javno zdravstvo je u proteklim danima realizirao i SMS kampanju pozivajući građane da se vakcinišu ili se registriraju da su vakcine primili u nekoj drugoj zemlji.

U narednom periodu, Vlada Tuzlanskog kantona, kako bi se približila građanima i potaknula ih na vakcinaciju, održat će sastanke s udruženjima građana i pozvati ih da animiraju članstvo za imunizaciju.

Također, Vlada će nastojati da u dogovoru s domovima zdravlja osigura da mobilni timovi vakcinišu stare i nepokretne sugrađane u njihovim domovima.

Dogovoreno je i da se prvog dana akademske 2021/22. godine organiziraju posebni punktovi za vakcinaciju studenata i fakultetskog osoblja.

Imajući u vidu da se približava početak nove školske godine, danas je zatraženo od Kriznog štaba da hitno prikupi informacije i Vladu Tuzlanskog kantona uputi u mogućnosti načina organizacije nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU