Gračanica“Koristite srce za svako srce!” -Svjetski dan srca...

“Koristite srce za svako srce!” -Svjetski dan srca – .

U maju 2012. godine, svjetski šefovi obavezali su se da će do 2025. godine smanjiti globalnu smrtnost od nezaraznih bolesti (non-communicable diseases-NCD) za 25%. Kardiovaskularna bolest (cardiovascular disease-CVD) odgovorna je za gotovo polovinu svih smrtnih slučajeva NCD-a,  zbog čega je Svjetski dan srca savršena platforma za ujedinjenje u borbi protiv CVD-a.

CVD je vodeći uzrok smrti u svijetu koji svake godine odnese 18,6 miliona života. CVD je kategorija bolesti koje pogađaju srce ili krvne žile (arterije i vene). Uzrok može biti kombinacija socioekonomskih, bihejvioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visoki krvni pritisak, nezdravu prehranu, visoki holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, pretilost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, stres i  štetnu upotrebu alkohola.

Po podacima Svjetske federacije za srce, CVD (uključujući i moždani udar)  predstavlja vodeći  uzrok smrti u svijetu,  koji svake godine odnese 18,6 miliona života, čime se naglašavaju aktivnosti koje se mogu poduzeti kako bi spriječili i kontrolirali CVD.

Cilj Svjetskog dana srca  je potaknuti edukativne aktivnosti, kako bi se kontroliranjem faktora rizika kao što su upotreba duhana, nezdrava prehrana i fizička neaktivnost, moglo izbjeći najmanje 80% preuranjenih smrti uzrokovanih  bolestima srca i moždanim  udarom.

Podaci iz Zdravstveno statističkog godišnjaka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za 2021. godinu ukazuju da u ukupnoj smrtnosti u Federaciji BiH, odmah nakon COVID-19, dominiraju akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna (primarna) hipertenzija i hronična ishemična oboljenja srca.

“Koristite srce” znači razmišljati drugačije, donijeti  ispravne odluke, djelovati hrabro, pomagati drugima. Kao prvi i posljednji znak života, srce ima potencijal da ujedini sve ljude.

“Za svako srce” uključuje korištenje riječi “za” i skreće fokus sa samih akcija na korisnike akcija, omogućavajući širu primjenu kampanje,  istovremeno je čineći osobnijom, sa ciljem da poruke Svjetskog dana srca dođu do što većeg broja pojedinaca kako bi pomogle u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svakog  čovjeka.

Ključna poruka Svjetskog dana srca 2022. godine je “Koristite srce za svako srce!”.

Svjetski dan srca prilika je da svi zastanu i razmisle kako najbolje  koristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU