Kruška Bege Durakovića stara 150 godina


kruška bege durakovića stara 150 godinakruška bege durakovića stara 150 godina kruška bege durakovića stara 150 godinakruška bege durakovića stara 150 godina

U selima na području Živinica još uvijek ima stabala starih sorti krušaka kojima prijeti opasnost od propadanja.

Među njima ima zaboravljenih slatkih, sočnih, ukusnih koje zaljubljenici i entuzijasti nastoje sačuvati u svojim voćnjacima i avlijama.

Jedan od tih entuzijasta je i naš sugrađanin Bego Duraković koji ima privilegiju da u svom dvorištu ima možda i najstariju krušku u regiji Sjeveroistočne Bosne.

Na imanju Bege Durakovića u zaseoku Beširovići u Mjesnoj zajednici Višća Gornja jedno stablo kruške  već stoljeće i po odolijeva i prkosi svim vremenskim prilikama i neprilikama.

Prema porodičnom usmenom predanju, koje se prepričava i prenosi sa koljena na koljeno, staro je punih 150 godina.

Glava kuće, Bego, nastavlja da prenosi predanje, jer veruje da je njegova kruška među najstarijim, ako ne i najstarija, ne samo u Živinicama već i u široj regiji.

Lijepo je vidjeti ovu krušku još uvijek raskošne krošnje u Beginoj avliji  kako prkosi vremenu i uporno daje obilje finih plodova kojima porodici Duraković ali i mnogima drugima čini život ljepšim i slađim.

Kruške su veoma efikasne za snižavanje pritiska, zbog djelovanja antioksidansa glutaciona koji smanjuje i rizik od moždanog udara.

Sadrži i mineral Bor koji ima sposobnost da zadrži kalcij te na taj način snižava rizik od osteoporoze.

Sok kruške je odličan izvor energije pa je dobar za dijabetičare, a sve to zahvaljujući voćnom šećeru fruktozi i levulozi.

Isto tako kruške su bogate dijetetnim vlaknima koja  pozitivno djeluju kod probavnog sistema, kod rizika raka dojke ( čak i 50 % ).

Također regulira nivo holesterola u krvi.

U hladu ispod Durakovića kruške, koja ima vrlo razgranatu krošnju, uživali su i odmarali se mnogi, naročito ljeti, kad pristignu žege i sparine.

A uveče, do duboko u noć, na klupi se skupljala omladina, pjevala i ašikovala.

Rađale su se tu i prve simpatije, padali prvi poljupci, a bilo je i ljubavnih jada i tugovanja.

Bego Duraković ima lijep običaj da barem jednom godišnje okupi svoju porodicu i rodbinu pod staru krušku kako bi se družili i zajedno proveli ugodne trenutke.

Tako je bilo i nedavno i tom prilikom u svojoj besjedi, Bego je svojima najmilijima poručio:

„Djeco moja, ovu krušku zasadio je i kalemio naš djed i pradjed prije 150 godina. Od tada, pod njom su mnogi  sjedili, teferičili, šenlučili… Naša familija to nastavlja i ovdje se nađemo za vrijeme bajrama, teferiča i drugih svetkovina. Sačuvajmo    ovaj naš „ živi spomenik“ jednog vremena i običaja za naše potomke.“

Jasminko Razić

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU