VijestiLakić: Rebalansom budžet TK za 2021. uvećan za...

Lakić: Rebalansom budžet TK za 2021. uvećan za šest miliona KM (VIDEO)

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta tog kantona za 2021. godinu sa 28 glasova za i četiri suzdržana, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju budžeta TK za ovu godinu.

Današnjim rebalansom, budžet TK je uvećan za oko šest miliona KM, ili 1.39 posto u odnosu na budžet koji je usvojen u januaru ove godine.

Najveći fokus u rebalansu je na privredu zbog okolnosti pandemije covid 19, jer je privreda imala najveći izazov u prethoodnoj godini, rekao je novinarima ministar finansija TK Vedran Lakić.

Po njegovim riječima, uvećanje budžeta u oblasti privrede je 2.5 miliona KM, a pola miliona KM direktno je namijenjeno privredi po Javnom pozivu, zatim 800.000 KM po prvi put za pomoć sektoru prijevoza u okviru Ministarstva trgovine, saobraćaja i turizma TK, a već je okončan Javni poziv za pomoć ugostiteljstvu za iznos sredstava od 600.000 KM.

-Na taj način želimo poslati poruku kakvu saradnju želimo s privredom – podvlači Lakić.

Također, iznos od 1.1 milion KM povećan je za boračko-invalidsku zaštitu, kao posebnoj kategoriji stanovništva kojoj, kako je rekao, žele posvetiti pažnju.

Kao nove stavke u budžetu su Ured za borbu protiv korupcije osnovan nedavno, a za ovaj projekt namijenjeno je 160.000, te za Memorijalni centar Potočari za koji je izdvojeno 60.000 KM.

U oblasti Ministarstva obrazovanja i nauke TK povećan je budžet za 510.000 KM za nastavak izgradnje Srednje muzičke škole u Tuzli, projekt značajan za TK.

Nova stavka je i 100.000 KM za sufinansiranje projekata EU i ostalih međunarodnih organizacija.

-Želimo jasno dati do znanja da prihode iz drugih izvora, poput EU i međunarodnih organizacija želimo uvesti u budžet TK – poručio je Lakić.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

DRUGI UPRAVO ČITAJU