Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiLakić: Rebalansom budžet TK za 2021. uvećan za šest miliona KM (VIDEO)

Lakić: Rebalansom budžet TK za 2021. uvećan za šest miliona KM (VIDEO)

-

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta tog kantona za 2021. godinu sa 28 glasova za i četiri suzdržana, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju budžeta TK za ovu godinu.

Današnjim rebalansom, budžet TK je uvećan za oko šest miliona KM, ili 1.39 posto u odnosu na budžet koji je usvojen u januaru ove godine.

Najveći fokus u rebalansu je na privredu zbog okolnosti pandemije covid 19, jer je privreda imala najveći izazov u prethoodnoj godini, rekao je novinarima ministar finansija TK Vedran Lakić.

Po njegovim riječima, uvećanje budžeta u oblasti privrede je 2.5 miliona KM, a pola miliona KM direktno je namijenjeno privredi po Javnom pozivu, zatim 800.000 KM po prvi put za pomoć sektoru prijevoza u okviru Ministarstva trgovine, saobraćaja i turizma TK, a već je okončan Javni poziv za pomoć ugostiteljstvu za iznos sredstava od 600.000 KM.

-Na taj način želimo poslati poruku kakvu saradnju želimo s privredom – podvlači Lakić.

Također, iznos od 1.1 milion KM povećan je za boračko-invalidsku zaštitu, kao posebnoj kategoriji stanovništva kojoj, kako je rekao, žele posvetiti pažnju.

Kao nove stavke u budžetu su Ured za borbu protiv korupcije osnovan nedavno, a za ovaj projekt namijenjeno je 160.000, te za Memorijalni centar Potočari za koji je izdvojeno 60.000 KM.

U oblasti Ministarstva obrazovanja i nauke TK povećan je budžet za 510.000 KM za nastavak izgradnje Srednje muzičke škole u Tuzli, projekt značajan za TK.

Nova stavka je i 100.000 KM za sufinansiranje projekata EU i ostalih međunarodnih organizacija.

-Želimo jasno dati do znanja da prihode iz drugih izvora, poput EU i međunarodnih organizacija želimo uvesti u budžet TK – poručio je Lakić.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...