Ljekari UKC Tuzla volonterski liječe povratnike u RS-u

Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla na čelu sa prof.dr. Šekibom Umihanićem odlaze u Srebrenicu kako bi obavili preglede građana kojima je potrebna neka od zdravstvenih usluga. 

Njihove aktivnosti su dobrovoljne i volonterske, s ciljem da pruže što kvalitetniju zaštitu povratnicima u Republici Srpskoj, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože. 

Profesor otorinolaringologije Šekib Umihanić ovoga vikenda je sa kolegama boravio u Potočarima kako bi uradili sistematske preglede 80 učenika korisnika Emaus internata.

– Prema dostupnim informacijama do sada djeci povratnika u RS u školama nisu urađeni sistematski pregledi koji bi inače trebali biti obavezni. Posebnu pažnju zaslužuju učenici koji se educiraju u “Edukativnom centru” Nova Kasaba gdje su djeci oduzeta prava na obrazovanje u Osnovnoj školi Konjević Polje i time izložena segregaciji i diskriminaciji od strane obrazovnog sistema manjeg bh.entiteta. Moje kolege i ja smo na raspolagnju za preglede kako djece tako i odraslih pacijenata tamo gdje je to potrebno, bez obzira na teritoriju, vjeru, naciju u duhu osnovnih principa humanosti za koju smo se davno opredjelili u času stupanja u redove naše časne profesije, doktora medicine – izjavio je prof. Umihanić za Fenu.

U subotu su ekipu činila tri stomatologa, dva doktora medicine, tri logopeda, jedan pedijatar, specijalista interne medicine i specijalista otorinolaringologije. 

Prema potrebama stanovništva su i tim hirurga, te psihijatara. Ekipa se proširuje prema zahtjevima pacijenata 

Kako je za Fenu rekao Umihanić, njegove kolege i on će doći u svaki dio gdje je njihova stručna pomoć potrebna. 

– U svima nama postoji određena doza društvene odgovornosti, da moramo biti spremni na ovakve zadatke i ovu vrstu obaveze – izjavio je Umihanić.

Ljekari svoje aktivnosti planiraju u narednom periodu proširiti i na udaljenija mjesta u Podrinju kako bi svi povratnici imali jednaku zdravstvenu zaštitu. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU