ŽiviniceLjekarska komora TK:Saopštenje za javnost

Ljekarska komora TK:Saopštenje za javnost

Članovi Ljekarske komore Tuzlanskog kantona su, na žalost, samo svjedoci urušavanja zdravstvene zaštite na području TK. Odnos insitucija vlasti prema stanju u zdravstvu na području TK je maćehinski jer se ne preduzimaju dovoljno mjere kako bi se ovo stanje popravilo.

Predstavnici vlasti sa područja TK u institucijama države BiH, posebno FBiH, kao promatrači prate kako se dijele sredstva za razvoj zdravstvene zaštite u druge kantone i kako se i dalje TK diskriminira u odnosu na druge kantone u FBiH i u BiH. Sredstva informiranja bruje o gubitku UKC Tuzla a nitko ne govori o tome da je Sveučilišna klinika u Mostaru u duplo većem gubitku u odnosu na UKC Tuzla. Kako objasniti da to ne sprečava Sveučilišnu kliniku u Mostaru i Univezitetski centar u Kantonu Sarajevo da standardno i redovno nabavljaju novu modernu opremu što se u zdr. ustanovama na području TK čini nedovoljno. Opremeljenost zdr. ustanova u TK je u odnosu na druge kantona u velikom zaostatku.

Planirana  sredstva prema finansijskom planu vlade TK i Fonda zdr. osiguranja TK za 2023 godinu ne zadovoljavaju objektivne potrebe za normaliziranje rada u zdrvstvenim usanovama na području TK. Planirani prijem novih zdr. radnika u javne zdr. ustanove ne odgvora potrebama gradjana TK i neće utjecati na primjetan odlazak ljekara iz TK u inostrantstvo i druge dijelove BiH. Ljekarska komora TK izražava nezadovoljstvo što u izradi ovih planova nisu učestvovali ljekari a od javnosti su najviše optuženi za ovakvo stanje.

Na zahtjev velikog broja članova komore održana  je sjednica IO LJK TK 30.01.2023 g.odine, na kojoj je odlučeno da se uputi zahtjev vladi kantona da hitno počne riješavati nagomilane probleme u zdr. ustanovama u TK i da se nadje način da se popravi materijalno tehnička opremljenost zdr. ustanova i da se poboljšaju uslovi rada zdr. radnika u kantonu kao i da se odobri prijem novih zdravstvenih radnika u brojne deficitarne službe u zdr. ustanovama TK. Izgovor da vlada TK i resorna ministarstva još nisu formirana ne može biti i izgovor što se ova problematika ne riješava.

Tražimo od Vlade TK da u riješavanje ove problematike uključe i ljekarska udruženja, jer je liječnička djelatnost po zakonu o zdr. zaštiti i liječništvu FBiH jedino mjerodavna u sistemu organizovanja zdr. zaštite te samim tim ljekari i ljekarska udruženja moraju biti pozvani da učestvuju u riješavanju ovih problema, što do sada nije bio slučaj./Predsjednik Ljekarske komore TK prof. dr. sc. Harun Brkić, dr. med./

Contents

 

 

 

 

 

                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

www.zivinice.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU